Ha abban reménykedett, hogy hétfőtől jön a jó idő, van egy rossz hírünk

2024.04.22. 06:17
Országszerte felhősen indul a hétfő, ám napközben előbújhat a nap. A maximumok 9 és 15 Celsius-fok között alakulnak, fronthatás nem várható. A hét többi napján nagy eséllyel alakulnak ki záporok, zivatarok, és a szél is megerősödik.

Az éjszakai csapadékzóna és a vastagabb felhőzet hétfő kora délutánra északkelet felé levonul. Mögötte sok gomolyfelhő képződik, amelyek késő délutántól összeesnek, de hosszabb-rövidebb időre a legtöbb helyen addig is kisüt a nap.

A gomolyfelhőkből helyenként – főként a középső tájakon – kialakulhatnak záporok. Az északkeletire, keletire forduló szelet elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti tájakon kísérhetik élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 Celsius-fok között alakul.

A HungaroMet prognózisa szerint veszélyes időjárási jelenség hétfőn nem várható. Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint fronthatás sem várható, legfeljebb gyenge hidegfronti tünetek jelentkezhetnek a hűvös idő miatt. Fejfájás, vérnyomásproblémák és keringési panaszok is felléphetnek.

A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki. Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Zivataros hét elé nézünk

Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredhetünk, majd napközben a dunántúli és középső tájakon alakulnak ki nagyobb eséllyel záporok, egy-egy zivatar. Keleten és délen hosszabb időre kisüthet a nap. Élénk, erős lesz a délkeleti, keleti, északkeleti szél. Nyugaton, északnyugaton és északon csak 9 és 15, máshol 16 és 21 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdán sok felhő lesz felettünk, többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Többfelé erős, északnyugaton viharos lehet az északnyugatira forduló szél. Nyugaton és északnyugaton csak 7–10, máshol 11–18 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön helyenként zápor, néhol zivatar még kialakulhat, de már többfelé kisüthet hosszabb időszakokra a nap. A nyugatias szél többfelé élénk, északon erős lehet, délután 8 és 15 fok közötti maximumokra van kilátás. Pénteken túlnyomóan napos idő ígérkezik, helyenként futó záporokkal. Helyenként élénk lehet a déli, délnyugati szél, délután 14–19 fokot mérhetünk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.