DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Retro

Retro – A Formula-1 legjobb első köre

Ezzel a jelzővel illetik Ayrton Senna produkcióját a 1993-as Európa Nagydíjon, ahol a brazil legenda pályafutása egyik legnagyszerűbb és legemlékezetesebb versenyét futotta a McLarennel.

Abban az évben a McLaren-Ford már koránt sem volt olyan domináns, mint Hondával meghajtott elődei. 1993-ban a Williams és Alain Prost kezében volt az irányítás, ám Senna így is tudott öt győzelmet szerezni az év során. Az egyiket pedig azon a bizonyos doningtoni futamon - az egyetlen alkalommal, amikor az F1 ezen a brit pályán vendégeskedett.

CCTh9mkWYAAxh_E



A száraz időmérőn a Williamsek hódították el az első rajtsort, Michael Schumacher lett a harmadik, Senna pedig a negyedik. A verseny napjára megérkezett az eső a pályára, ami lecsökkentette a Williamsek fölényét, előtérbe helyezve az egyéni képességeket és a körülményekhez való alkalmazkodást.

Senna még nem is rajtolt túl jól, a célegyenesben Karl Wendlinger autója is elé került, ám ami ez után történt, azt sokan a Formula-1 történetének valaha volt legszebb köreként emlegetik. A brazil az első kör végére túljutott Schumacheren, Wendlingeren, Hillen és Proston is, azt a látszatot keltve, mintha teljesen más kategóriában autózna hozzájuk képest.

A háromszoros bajnokot innentől nem lehetett megállítani, és bár az egyik bokszkiállása során adódott probléma miatt ideiglenesen még visszaadta a vezetést Prostnak, végül olyan magabiztosan nyert, mint azt az első köre sugallta - egyedül Hillt nem körözte le a célig.

Prost versenye végül zűrzavarba fulladt, hiszen a felszáradni látszó pálya és az újból eleredő eső miatt több rossz döntést is hozott, és összesen hét alkalommal járt a bokszban kerékcserén - ezzel szemben Senna csak négyszer, míg a higgadtan kivárásra autózó Johnny Herbert csak egyetlen egyszer. A Lotus pilótája számára pedig ez végül az előkelő negyedik helyet eredményezte. Prost azért a kaotikus futama ellenére is elcsípte a dobogó legalsó fokát.

De a szavak helyett beszéljen az alábbi videó, amelyben teljes egészében végignézhető az a bizonyos első kör.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: