Belpolitika

Észak-Macedóniában munkaszüneti nap lesz a választások napja

Az északmacedón elnökválasztáson hét jelölt indul.

2024.04.10 23:30MTI

Az észak-macedóniai parlamenti és elnökválasztás napjait munkaszüneti nappá nyilvánította a szkopjei kormány - közölte a Vesti.mk szerdán.

A kormány kedden döntött úgy, hogy április 24. és május 8., az elnökválasztás első és második fordulójának, illetve a parlamenti választásnak a napja legyen munkaszüneti nap annak érdekében, hogy minden állampolgár el tudjon menni voksolni.

A kormány közleményében a magánvállalatok vezetőit is arra kérte, hogy az említett szerdákat tegye szabaddá annak érdekében, hogy a munkavállalók élhessenek szavazati jogukkal.

Az északmacedón elnökválasztáson hét jelölt indul, a legesélyesebbnek a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) támogatásával induló Gordana Sziljanovszka-Davkovát, valamint a kormányzó balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjét, a hivatalban lévő elnököt, Sztevo Pendarovszkit tartják. Öt évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet. A hét induló között két albán kisebbségi politikus, így Bujar Oszmani külügyminiszter is szerepel.

Az elnökválasztást április 24-én tartják, amennyiben pedig második fordulóra is szükség lesz, azt május 8-án szervezik meg a parlamenti választásokkal egy időben.

Észak-Macedóniában a köztársasági elnököt közvetlenül választják öt évre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.