Izraeli-palesztin háború

Több száz brit jogász követeli Londontól az izraeli fegyverexport leállítását és szankciók bevezetését

A több mint hatszáz aláíró között szerepel Brenda Hale, a brit legfelsőbb bíróság volt elnöke és a legfőbb bírói fórum számos egykori tagja is.

2024.04.04 17:58MTI

Több száz vezető brit jogi szakértő követelte csütörtökön ismertetett közös nyílt levélben a brit kormánytól az izraeli fegyverexport leállítását és szankciók bevezetését Izrael ellen.

A több mint hatszáz aláíró között szerepel Brenda Hale, a brit legfelsőbb bíróság volt elnöke és a legfőbb bírói fórum számos egykori tagja is.

A 17 oldalas levélben az aláírók felidézik a Nemzetközi Bíróság (ICJ) megállapítását, amely szerint a Gázai övezetben fennáll a népirtás valós kockázata. Ez azt is jelenti, hogy ha Nagy-Britannia fegyvert szállít Izraelnek, akkor népirtásban válhat bűnrészessé - áll a nyílt levélben.

Éppen ezért az aláírók azt követelik, hogy a brit kormány függessze fel a fegyverek és fegyverrendszerek Izraelbe irányuló exportját.

A jogászok szerint Londonnak fel kell függesztenie az Izrael és Nagy-Britannia közötti stratégiai partneri viszony elmélyítése felé tett lépéseket, valamint a kétoldalú kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kiterjesztését célzó tárgyalásokat is.

A brit kormánynak sürgősen meg kell vizsgálnia az Izraellel fennálló jelenlegi kétoldalú kereskedelmi megállapodás felfüggesztésének és szankciók bevezetésének lehetőségét is - áll a vezető jogi szakértők csütörtökön nyilvánosságra hozott közös levelében.

Lord Jonathan Sumption, a brit legfelsőbb bíróság volt bírája, a nyílt levél egyik aláírója a BBC rádió csütörtöki hírműsorában kifejtette: bármilyen súlyos támadás vagy provokáció sem jelenti azt, hogy a megtámadott ország válaszként válogatás nélkül mészárolhat le ártatlan civileket és gyerekeket, és segélykonvojokra mérhet katonai csapást.

Lord Sumption ezzel arra a Gázai övezetben végrehajtott múlt heti izraeli légicsapásra utalt, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét munkatársa, köztük három brit állampolgár életét vesztette.

Az incidens után a brit külügyminisztériumba kérették Izrael londoni nagykövetét és közölték vele, hogy a brit kormány követeli az ügy gyors és átlátható kivizsgálását, valamint azt, hogy Izrael ismertesse a vizsgálat eredményét a nemzetközi közösséggel.

A brit külügyi tárca megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy szükség van a gázai hadműveletek azonnali humanitárius célú szüneteltetésére.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.