DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

„A legfontosabb, hogy folytatom-e 2028 után, nem a hol” – Verstappen

A Japán Nagydíj sajtónapján F1-es jövőjéről faggatták Max Verstappent: a Red Bull elhagyása és az Aston Martin mellett a 2026-os szabályrendszer is szóba került.

A szezon negyedik helyszínén, Japánban is téma Max Verstappen esetleges távozása a belső viharokkal sújtott Red Bulltól – a teóriát szívesen erősítő Toto Wolff egyenesen a Mercedes preferenciájának tartja őt Lewis Hamilton helyére. Van azonban egy szkeptikus tábor is: mikor Fernando Alonsót kérdezték a Red Bull esetleges üresedéséről, a spanyol azt mondta, „zéró esélyt” lát arra, hogy a holland elhagyja a csapatot, amellyel negyedik világbajnoki címe felé tart.

Alonso nyilatkozatával szembesítették Verstappent a csütörtöki FIA-sajtótájékoztatón Suzukában – így hangzott a válasz arra a kérdésre, vetélytársa látja-e reálisan a helyzetet:

„Minden azon múlik, akarok-e vezetni, vagy sem… Ez így nem igaz, a részemről nagyon boldog vagyok ott, ahol vagyok. És azt akarom, így is maradjon” – zárta nagyon rövidre ezt a kérdést Verstappen.

Szóba jöhet az Aston Martin–Honda?

Egy későbbi újságírói kérdés feszegetett még egy konkrét átigazolási lehetőséget, Verstappen Hondával ápolt kapcsolatából kiindulva. A japán márka jelenleg is a Red Bull partnere, bár a motorok az RBPT nevet viselik, Verstappen csapatruházatán és az RB20-ason jól látható helyen figyelhető meg a Honda név – a szakurai versenyrészleg 2026-ban azonban az Aston Martin mellett tér vissza teljes jogú motorszállítóként.



„Nem tudom. Nem feltétlenül 2026-ról beszélünk, hiszen szerződésem van a Red Bull-lal 2028-ig. Azután először azt kell eldöntenem, akarom-e folytatni. Ez a legfontosabb számomra, nem a hol. Perpillanat nem gondolkodom ilyesmiken” – reagált Verstappen az Aston Martin-felvetésre.

Továbbra sem lelkesedik a 2026-os szabályokért

A háromszoros világbajnok már egy évvel ezelőtt sem örült a közelgő új szabályrendszer képviselte iránynak. Azóta számos részlet napvilágot látott – például múlt héten az, hogyan fogják a versenyzők gombnyomással növelni az elektromos hajtás teljesítményét –, de Verstappen, aki a szimulátorban folyamatosan teszteli a 2026-os fejlesztéseket, továbbra sem lelkesedik.

„Egyes pályákon, ahol sok energiát használunk fel egy körön, kompromisszumokat kell majd kötnünk. Az aktív aerodinamika és hasonlók… Nem vagyok benne biztos, hogy ebbe az irányba kellett volna elindulni. De pillanatnyilag ez a kilátás. Remélhetőleg sikerül optimalizálnunk mindezt, de ami engem illet, fontosabb az autó súlyán való munka, mint ezek a megoldások és trükkök, amik előzést, követést segítenek, amit biztosan máshogy is meg lehetne oldani…” – tért ki Verstappen az aerodinamikai újdonságokra, majd a motorra is.

„Ami a motorszabályokat illeti, ezekre szükség volt, hogy meglegyen a végsebesség. De amikor az energia-visszanyerés hirtelen lekapcsol… Egyes pályákon jobban fog működni, egyes pályákon meredek lesz. Persze az emberek fogják majd vitatni az álláspontom, de 2026-ban kiderül az igazság. Én túl sokat nem foglalkozom vele, mert a hátralevő szezonokban bőven vár még ránk munka” – zárta válaszát a 2026-ra vonatkozó kérdésre a Formula-1 címvédője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: