DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Motor

Hivatalos: Felvásárolta a MotoGP-t a Liberty Media

Egy kézbe került az F1 és a MotoGP: az előbbit már évekkel ezelőtt felvásárló Liberty Media a Dorna Sportsban is többségi tulajdonrészt szerzett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Néhány nappal ezelőtt mi is írtunk róla, hogy az előző hónapok találgatásai után valóban felvásárolhatja a Liberty Media a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna Sportsot. A Liberty Media ezzel szélesíti az autó-motorsportos portfólióját, hiszen 2016 óta a Formula-1 is az ő tulajdonuk. A megítélésük pedig ugyan kétes a rajongók körében, de az elvitathatatlan, hogy az irányításuk alatt az F1 minden korábbinál népszerűbb lett és anyagilag is sokkal stabilabb lábakon áll, mint valaha.

motogp-start-2024



Hétfőn dél körül ezt hivatalossá is tették egy közleményben, amelyből kiderül, hogy a Liberty Media nagyjából 86 százalékát vásárolja fel a Dornának, a maradék körülbelül 14 százalék a Dorna menedzsmentjének kezében marad. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a Dorna így is egy madridi központú önálló vállalat marad, amely a Liberty Mediához tartozik, valamint Carmelo Ezpeleta is megtartja elnök-vezérigazgatói szerepkörét, amelyet 1994 óta tölt be.

Az összeg is a korábbi értesüléseknek megfelelő nagyságrendű: 4,2 milliárd euróért vásárolja fel a Dornát az amerikai vállalat. Hozzá kell tenni, hogy a spanyol cég nemcsak a gyorsaságimotoros-vb – és így a MotoGP mellett a Moto2 és a Moto3 –, hanem a hozzá tartozó MotoE Világkupa, valamint a Superbike-világbajnokság kereskedelmi jogait is birtokolja. A tranzakció várhatóan az esztendő végére zárulhat le.

A mostani megállapodás értelmében egy kézbe kerülnek a Formula-1 és a MotoGP kereskedelmi jogai, amely még akár kiválthat versenyjogi vagy egyéb vizsgálatokat. 2006-ban volt már hasonlóra példa: akkor a CVC Capital Partnersnek meg kellett válnia a MotoGP-től az európai trösztellenes hatóságok fellépése miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: