Új korszak jöhet, már a megállapodás is megszületett

GettyImages-1471014969
2023.12.09. 19:17
A 2050-es klímasemlegességi cél már nem újdonság, az odáig vezető út azonban több újítást is tartalmaz. Arról, hogy melyek a legfrissebb célkitűzések, az Európai Tanács adott tájékoztatást.

A klímapolitikai intézkedések fő célpontjai között azok az épületek vannak, amelyek az Európai Unió üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint egyharmadáért felelnek”  hangsúlyozta az Európai Tanács egy közleményben, melyben bejelentették: egy újonnan megkötött megállapodás nagyban hozzájárulhat az energiahatékonyság javításához, de szintén elősegítheti azt a már korábban megfogalmazott célkitűzést, miszerint az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia.

A most megkötött megállapodás több fontos elemet is tartalmaz, a dokumentum kitér többek között a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok fokozatos kivezetésére, melynek végső határideje 2040.

Biztosítani kell továbbá azt is, hogy 2030-ra minden új épület nullakibocsátású legyen, de 2050-re a meglévő épületállományt is át kell alakítani.

Emellett bizonyos lakossági célértékekről is megállapodás született, ez alapján

  • 2030-ig 16,
  • 2035-ig pedig 20-22 százalékkal

kell csökkenteni az átlagos energiafogyasztást, és ezek 55 százalékát a legkevésbé energiahatékony épületek felújításával kell elérni.

Szakértők szerint az átállás távolról sem lesz egyszerű, Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja a 2050-re kitűzött klímasemlegességet korábban úgy kommentálta lapunknak: „Technológiai fejlesztésre és lakossági tudatformálásra van szükség ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió célkitűzésének.”

 (Borítókép: Klímasztrájk Torinóban 2023. március 3-án. Fotó: Stefano Guidi / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.