szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Menczer Tamás szerint a változások még messze vannak a 2015-ös jogok visszaadásától.

Megszavazta a kijevi parlament a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását pénteken. Ez utóbbi értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, vagyis magyarul is szabadon lehet majd tanulni a kárpátaljai iskolákban.

Az ukrán elnök hazája uniós csatlakozás szempontjából kulcsfontosságú lépésnek nevezte a törvényjavaslatok elfogadását, és kijelentette: Ukrajna „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban. „Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek” – mondta Volodimir Zelenszkij.

A magyar kormány részéről szombat délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált az ukrán lépésre.

Magyar huligánokról és vétójuk kijátszásáról beszéltek a Reutersnek uniós diplomaták

Ha Orbán Viktor megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, az unió egy rövidebb időszakot lefedő, kisebb összeget különíthet el.

„Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték el elvenni a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás ” – írta Menczer Tamás a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy „alaposan értékelni fogják” az ukrán parlament döntését.

„Az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától” – fűzte hozzá, és azt is közölte: folyamatosan figyelemmel követik a végrehajtást.