DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Így hajtja előre Leclerc-t a „gyors csapattárs” Sainz

Az F1-es Ausztrál Nagydíjon egyértelműen a spanyol volt a jobb két Ferrari-pilóta közül, de a monacóit ez inkább csak motiválja, hogy még jobban teljesítsen.

Carlos Sainz vakbélgyulladása miatt eddig két Formula-1-es nagydíjon vett részt együtt 2024-ben a spanyol és csapattársa, Charles Leclerc, és mindkétszer előbbi végzett jobb pozícióban a futamon. Jóllehet, ebbe Bahrienben alaposan belejátszottak Leclerc fékhibái is, Ausztráliában viszont a vakbélműtétjéből visszatérő pilóta egyértelműen erősebb volt kollégájánál, így az ő vezetésével aratott a Ferrari kettős győzelmet Max Verstappen kiesését követően.

Noha az együtt töltött bő három idény alatt legtöbbször Leclerc kerekedett felül a házon belüli harcban, most egyértelműen Sainz nyújtotta eddig a jobb formát a szezonban. A monacóit azonban ez nem zavarja: a melbourne-i versenyt követően elmagyarázta, miért segíti őt versenyzőként, ha erősen teljesít a csapattársa.

240075-scuderia-ferrari-australian-gp-sunday_9e120b83-5350-4cd9-a450-28e116d5e95d_resize_1



„Egyszerűen csak jobbnak kellett volna lennem” – felelte arra a kérdésre, hogyan győzhette volna le az Albert Parkban a spanyolt. „Úgy vélem, az előző napi időmérőn nem teljesítettem elég jól. A második etapomon, az elsőn, amelyet a kemény gumin teljesítettem, elég komoly szemcsésedés jelentkezett a bal első abroncson a virtuális biztonsági autós fázist követően. Az utolsó etap már elég jó volt, de nem volt elegendő.”

„Szóval Carlos egyszerűen egész hétvégén jobb volt. De az előző három évben is úgy volt, hogy ha megérkeztünk egy versenyre és Carlos jobb volt, akkor én nyomni szoktam, hogy jobb legyek a következő futamra, és aztán így fejlődünk. És versenyzőként rendkívül izgalmas, hogy ilyen gyors csapattársam van” – jegyezte meg Leclerc.

A Ferrarival több évre hosszabbító monacói egyébként is kifejezetten jó véleménnyel van a spanyolról, akivel utolsó közös szezonját tölti a vörösöknél, hiszen 2025-ben már Lewis Hamilton érkezik mellé: Leclerc Sainz ausztrál diadala után elmondta, hogy szerinte sok F1-es csapatvezető érdeklődik a jelenleg ülés nélkül álló spanyol szolgálatai iránt, hiszen a paddockban „mindenki tudja, mire képes”.

Sainz lehetőségei között eddig egyébként a Mercedes Hamilton által üresen hagyott helye, a Red Bull kötelékeibe való visszatérés, a 2026-tól Audivá átvedlő Sauber, valamint az Aston Martin merült fel – ide kattintva szavazhattok róla, hogy szerintetek hol fog kikötni jövőre a háromszoros F1-es nagydíjgyőztes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: