:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 25. 10:00

Blokkolni kezdte Spanyolország a Telegramot

Szerzői jogok megsértése és kalózkodás kapcsán függesztette fel ideiglenesen Spanyolország a Telegramhoz való hozzáférést, egyelőre nem tudni meddig tart az intézkedés.

A spanyol Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazás felfüggesztését az országban, miután több médiavállalat is jelezte, hogy a felhasználók engedély nélkül töltenek fel jogvédett tartalmakat a felületre, a Telegram pedig nem távolít el számos olyan csatornát, ahol a szerzői joggal védett audiovizuális anyagokat terjesztése zajlik. A március 25-én, hétfőn hatályba lépett ideiglenes tiltást olyan nagy lapok nyomására írta alá Santiago Pedraz bíró, mint az Atresmedia, az EGEDA, a Mediaset és a Telefonica.

A mobilszolgáltatóknak addig kell blokkolniuk a Telegram elérhetőségét Spanyolországban, amíg a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos vádak kivizsgálása véget nem ér – mondta el egy bírósági forrás a Reutersnek. A Facua fogyasztói jogi csoport aránytalan intézkedésnek nevezte a szolgáltatás ideiglenes felfüggesztését, többek közt azért, mert nem belátható, hogy mennyi ideig érvényes - jogi szakértők szerint egyébként mindössze pár napról lehet majd szó.

Az illegális tartalmak miatti intézkedés drasztikusnak tűnhet azért is, mert a titkosított csevegőnek más területeken fontos felhasználói vannak az országban, a katalán tűzoltók például operatív szinten támaszkodnak az alkalmazásra.

telegramtiltás

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A végponttól végpontig terjedő titkosításról ismert Telegram amellett, hogy védi a felhasználók kommunikációját és magánszféráját, teret ad a kalóztartalmak terjesztésének is. Ugyan a spanyolok az illegális tartalomterjesztés elleni fellépésként jellemzik az ügyet, a lépés összhangot mutat a kormány titkosítással szembeni határozottabb ellenállásával - Spanyolország azon kevés uniós ország közé tartozik, amelyek támogatják a végpontok közötti titkosítás teljes betiltását a bűnözők elleni küzdelemben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlt hónapban döntött a végpontok közötti titkosítás támogatásáról, és kimondta, hogy a techcégeket és üzenetküldők üzemeltetőit nem lehet hátsó ajtók létrehozására kötelezni bűnüldözési célokból sem, mivel az sértené az emberi jogokat.

A CNMC versenyfelügyeleti szervezet szerint a Telegram a negyedik leggyakrabban használt üzenetküldő szolgáltatás Spanyolországban: a megkérdezett spanyolok közel 19 százaléka, tehát majdnem ötöde használja, ami több mint 9 millió felhasználót takar. A Telegramnak egyébként körülbelül 800 millió havi aktív felhasználója van világszerte.

A Telegramhoz való hozzáférést elsőként Kína kapcsolta le 2015-ben, hogy kordában tartsa a kormányt kritizáló üzeneteket, később Thaiföld, Pakisztán, Irán és Kuba is betiltotta az appot hasonló okok miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.