:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 21. 11:54

Meglökte az AI szele a Micront

Az Nvidia mellett a memóriagyártók is kezdik érezni üzletmenetükben a mesterséges intelligencia körül kialakult hype jótékony hatását.

Meglepően jó második üzleti negyedéves eredményeket villantott szerdán a legnagyobb amerikai memóriagyártó, a Micron, mely a memóriapiac gyengélkedését követően az AI-nak köszönhetően kapaszkodott fel újra a nyereségsávba.

A vállalat negyedéves forgalma elérte az 5,82 milliárd dollárt, szemben az egy évvel korábbi 3,69 milliárd dollárral, ám ami ennél lényegesen többet nyom a latba, hogy sikerült az egy évvel korábbi 2,3 milliárd dolláros veszteséget 793 millió dolláros nyereségbe átfordítani.

memory_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez, illetve az elemzői konszenzushoz képest számottevően jobb, 6,6 milliárd dolláros harmadik negyedéves előrejelzés összességében jelentősen megerősítették a befektetői bizalmat, olyannyira, hogy a cég papírjainak értéke a zárás utáni kereskedésben 14%-ot emelkedett, ezzel rekord magasságokat elérve.

A Micron remeklése a menedzsment szerint elsősorban az AI-megoldások iránti óriási keresletnek köszönhető, melynek elsődleges haszonélvezője az Nvidia, ám a memóriagyártók az AI-gyorsítókat tartalmazó szerverekbe rendszermemória- és flashmemória-chipeket egyaránt szállítanak, így a hagyományos üzleti irányok (PC-szerver és okostelefon) mellett.

Az amerikai cég és más memóriagyártók HBM (High Bandwith Memory) chipjeit jelentős mennyiségben vásárolja és építi be AI-gyorsítóiba az Nvidia, mely éppen hétfőn jelentette be legújabb generációs, Blackwell chipjeit, melyek legfeljebb 192 GB HBM3e memóriával rendelkeznek, melyet 8 TB/s sávszéleséggel érnek el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 10:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.