:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 22. 09:06

Beperelte az USA az Apple-t

Hosszú évek előkészítő munkáját követően csütörtökön pert indított az Egyesült Államok az Apple ellen, amiért a cég éveken keresztül versenyellenes eszközökkel nyomta el riválisait, korlátozta a fogyasztók és a fejlesztők jogait, egyszóval monopolizálta a piacot.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) és 15 amerikai állam csütörtökön versenyellenes tevékenysége miatt beperelte az Apple-t, ezzel az amerikai kormány tovább folytatja offenzíváját a big tech cégekkel szemben, melyek közül korábban bíróság előtt kellett felelnie a Microsoftnak, a Google-nek, a Meta-nak és az Amazonnak is.

A beadvány szerint az Apple monopolizálta az okostelefon-piacot, jogellenesen korlátozta riválisait és akár egyes (fejlesztő)partnereit is, így mesterségesen magasan tudta tartani az árakat, ezáltal pedig saját magának az iparági átlagot jelentős mértékben meghaladó profitot generált.

apple_logo_bw

A newarki szövetségi bíróságnál benyújtott, 88 oldalas perirat célja többek között, hogy

megszabadítsa a piacot az Apple versenyellenes és kiszorító viselkedésétől, ezzel visszaállítva a versenyt annak érdekében, hogy a fogyasztók olcsóbban juthassanak hozzá az okostelefonokhoz, a fejlesztők által fizetendő jutalékok összege csökkenjen és hogy az innováció fennmaradjon az iparágban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A minisztérium szerint az Apple az évtizedek során felépített dominanciáját összességében arra használta, hogy több pénzt húzzon ki a vevők, a fejlesztők, a tartalomelőállítók, a művészek, kiadók, kisvállalkozások és kereskedők zsebéből.

Az Apple ezt több, törvényellenesnek titulált eszközzel érte el, így egyebek mellett

  • megakadályozta, illetve megnehezítette, hogy a fogyasztók iPhone-ról más platformra váltsanak azzal, hogy az applikációk svájci bicskájának tekintett, úgynevezett "szuperappok" terjedésének gátat szabott,
  • megakadályozta, illetve megnehezítette egyes felhőalapú (játék)platformok térnyerését iOS-en, mivel ezek szükségtelenné tették volna a drágább, nagyobb teljesítményű hardver megvásárlását,
  • megakadályozta az iPhone-ok és az Androidot futtató készülékek gyári azonnali üzenetküldő alkalmazásai közti teljes átjárhatóságot,
  • megnehezítette a külső gyártóktól származó okosórák használatát az iPhone-okkal, illetve az Apple Watch okosórák tulajdonosai számára a platformváltást,
  • megakadályozta, hogy külső fejlesztők az iPhone-okba épített NFC-kommunikációs modulra érintés nélküli fizetési applikációkat készítsenek.

A beadvány elsősorban a jogellenes tevékenység megállapítását és megszüntetését kéri a bíróságtól, konkrét tiltásokról vagy korlátozásokról ugyanakkor nem esik szó az iratban.

Az Apple az összes fenti vádpontot elutasította, illetve közölte, már az előkészítő szakaszban megtámadja a beadvány alapjait azzal, hogy globális szintre igyekszik emeli az ügyet.

Globális vs. lokális piac


Az eljárás végkimenetele szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, hogy a per az Egyesült Államok okostelefon-piacára fókuszál, ahol az Apple valamivel több mint 50%-os piaci részesedéssel rendelkezik, vagy a globális okostelefon-piacra, ahol a cég az eladások mintegy ötödével bír csupán. 

Az Apple szempontjából az ügy mindenesetre korántsem tűnik lefutottnak. A cég nemrég ugyanis győzelmet aratott az App Store üzletpolitikáját támadó Apple kontra Epic Games perben, így a bíróság elsősorban nem mondta ki, hogy a társaság versenyjogot sértett, ami a felperes számára nem túl jó ómen a mostani eljárás végkimenetelét illetően.

Másfelől viszont az Európai Unióban a március 7-től kötelezően alkalmazandó Digital Markets Act-tel (DMA) jórészt éppen azokat a változásokat sikerült kikényszeríteni mindenféle per nélkül az Apple-ből, melyekre a DOJ a keresetében utal.

Nem mellékesen az Európai Bizottság éppen a hónap elején marasztalta el az Apple-t egy versenyjogi eljárásban, mely a Spotify 2019-es panaszára indult. A cégnek ez alapján 1,8 milliárd eurós bírságot kell fizetnie azért, mert megakadályozta a fejlesztők számára, hogy az alkalmazásaikban külső fizetési linkeket helyezzenek el.

A DMA-ban foglaltak azonban csak az Európai Unió területén bírnak joghatással, így a jogszabályban előírt követelményeknek (alternatív alkalmazás-piacterek megjelenése a platformon, WebKittől eltérő böngészőmotor használatának lehetősége, NFC-modul megnyitása a külső fejlesztők számára, felhasználóbarát költözés támogatása más platformra stb.) az Egyesült Államokban nem kell megfelelnie a cégnek - és nem is felel meg nekik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 19:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.