Tech

Elképesztő, mennyire nem ismerjük fel a mesterséges intelligencia által generált emberi arcot

Ha mostanában gondot okozott Önnek, hogy kitalálja, egy személyről készült kép valódi vagy mesterséges intelligencia (AI) segítségével generált-e, akkor nincs egyedül.

2024.03.16 19:30ma.hu

A University of Waterloo kutatóinak új tanulmánya szerint az embereknek a vártnál nagyobb nehézséget okoz megkülönböztetni, hogy ki a valódi és ki a mesterségesen generált személy.

A Waterloo-i vizsgálatban 260 résztvevőnek 20 felcímkézetlen képet adtak: Ezek közül 10 valódi embereket ábrázolt, amelyeket Google-keresésekből nyertek, a másik 10-et pedig a Stable Diffusion vagy a DALL-E, két általánosan használt, képeket generáló mesterséges intelligencia programmal generálták.

A résztvevőket arra kérték, hogy minden egyes képet valódi vagy mesterséges intelligencia által generált képként jelöljék meg, és magyarázzák meg, hogy miért döntöttek így. A résztvevők mindössze 61 százaléka tudta megkülönböztetni az AI által generált embereket a valódiaktól, ami messze elmaradt a kutatók által várt 85 százalékos küszöbtől.

"Az emberek nem olyan ügyesek a megkülönböztetésben, mint ahogyan azt gondolják" - mondta Andreea Pocol, a Waterloo-i Egyetem informatika szakának doktorjelöltje és a tanulmány vezető szerzője.

A résztvevők olyan részletekre figyeltek, mint az ujjak, a fogak és a szemek, mint lehetséges indikátorok, amikor mesterséges intelligencia által generált tartalmakat kerestek - de az értékeléseik nem mindig voltak helyesek.

Pocol megjegyezte, hogy a vizsgálat jellege lehetővé tette a résztvevők számára, hogy hosszasan vizsgálják a fotókat, míg a legtöbb internetező csak futólag nézi a képeket.

"Azok az emberek, akik csak scrolloznak, vagy nincs idejük, nem veszik észre ezeket a jeleket" - mondta Pocol.

Pocol hozzátette, hogy az AI-technológia rendkívül gyors fejlődési üteme különösen megnehezíti az AI által generált képek által jelentett rosszindulatú cselekedetek lehetőségének megértését. A tudományos kutatás és a jogalkotás tempója gyakran nem képes lépést tartani: Az AI által generált képek még valósághűbbé váltak a tanulmány 2022 végi kezdete óta.

Ezek az AI-generált képek különösen fenyegetőek, mint politikai és kulturális eszközök, amelyekkel bármely felhasználó hamis képeket készíthet kínos vagy kompromittáló helyzetekben lévő közszereplőkről.

"A dezinformáció nem új keletű, de a dezinformáció eszközei folyamatosan változnak és fejlődnek" - mondta Pocol. "Eljuthatunk arra a pontra, amikor az emberek, bármennyire is képzettek lesznek, még mindig nehezen tudják majd megkülönböztetni a valódi képeket a hamisítványoktól. Ezért kell olyan eszközöket kifejlesztenünk, amelyekkel ezt felismerhetjük és ellensúlyozhatjuk. Ez olyan, mint egy új mesterséges intelligencia-fegyverkezési verseny."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.