DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Retro

F1-Archív: Ricciardo kellene a Ferrarinak?

Furcsa szponzor a McLarennél, érdekes pletyka a Renault-ról és a Toro Rossóról, Hamilton bemutatkozik, Barrichello a HANS-ra panaszkodik – az előző húsz év március 16-i F1-es híreiből szemezgettünk.

2023: A Formula.hu elsők között számolt be a hírről, miszerint Jerome D'Ambrosio, korábbi belga F1-es versenyző szerepet kap a Mercedes csapatának menedzsmentjében.

2022: „Tudjuk, hogy a Ferrari egy jó autót épített, amely még rendkívül megbízható is. De azt is tudjuk, hogy a Mercedes állandóan nyafogni szokott a teszteken, aztán pedig hirtelen bumm! Ugyanez volt tavaly is: voltak problémáik a teszten, mégis megnyerték az első futamot” – ezt Dr. Helmut Marko mondta a Mercedesről az első futam előtt, és ezzel az egész F1-es közösség véleményét foglalta össze.

2021: Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint az energiaitalosok az eddigi legjobb tesztidőszakukat teljesítették a hibridéra 2014-es kezdete óta. Eközben az Astonnál szereplő Sebastian Vettel biztos benne, hogy a Mercedes fel fog támadni a küszködése után.

2020: A Pirelli egyik embere is pozitív koronavírustesztet produkált a néhány nappal korábban lefújt Ausztrál Nagydíj helyszínén.

2019: Sokkolja a Formula-1-es világot a melbourne-i időmérő: a teszteken még domináló Ferrari nem tudta összeszedni magát a szabadedzésekhez képest, úgyhogy bár mindenki az olaszok sikerét várta, de mégis sima 1-2-t csinált a Mercedes. Az eredményen felül a különbség az, ami igazán megdöbbentő volt a várakozásokhoz képest: Lewis Hamilton egy tizeddel vitte el a pole-t Valtteri Bottas elől, de a harmadik helyezett Sebastian Vettel már hét tizedmásodpercet kapott.

2018: Különös szponzora lesz a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon a McLarennek: a Gandy strandpapucsgyártó logója az ezen a versenyen debütáló halóra fog felkerülni a wokingiaknál – aligha véletlenül, elvégre a két eszköz formája nagyon is hasonlít egymásra…

2017: A McLaren nem cáfolta, hogy elképzelhető, hogy ismét a Mercedes fog szállítani neki motorokat, amennyiben a Honda az együttműködésük harmadik évében sem lép előre teljesítmény és megbízhatóság terén.

f1-archiv-0316-1



2016: Az ausztrálok legendája, az 1980-as világbajnok Alan Jones úgy véli, a Ferrarinak le kellene igazolnia Daniel Ricciardót a 2017-es szezonra. A Red Bull-pilóta neve amúgy már előző évben is felmerült az olaszoknál, ám akkor Kimi Raikkönen megtartására szavazott a gárda.

2015: A Toro Rosso lehet az elsődleges jelölt arra, hogy a Renault felvásárolja, amennyiben a franciák úgy döntenek, ismét gyári csapattal szeretnének részt venni a Formula-1-ben. A hírek szerint rajtuk kívül a Saubert és a Force Indiát is megkeresték, sőt a Lotusszal is tárgyaltak.

2014: Nico Rosberg fölényes győzelmét hozta az új turbómeghajtású hibrid éra legelső versenye az F1-ben. A Mercedes németje 24,5 másodperc előnnyel ért célba a 2. helyezett Daniel Ricciardo előtt, az ausztrált ráadásul utólag kizárták, így a 2. helyet az élete első F1-es versenyét teljesítő Kevin Magnussen, míg a 3.-at mclarenes csapattársa, Jenson Button örökölte meg.

f1-archiv-0316-2

2013: A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj időmérő edzését vasárnap délelőttre halasztották, miután szombaton a heves esőzés miatt legfeljebb motorcsónak-versenyt lehetett volna rendezni az óceánparti F1-es pályán.

2012: Az Ausztrál Nagydíj első pénteki szabadedzését Jenson Button (McLaren) zárta az élen, megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont, valamint Michael Schumachert (Mercedes) és Fernando Alonsót (Ferrari). A felszáradó pályán rendezett délutáni második szabadedzés már a hétszeres világbajnok elsőségével zárult.

2011: Fernando Alonsónak az új szezon előtt nincsenek illúzió azt illetően, hogy ebben az évben is a legjobb autót birtokló versenyző fogja megnyerni a világbajnokságot. A spanyol az előző évben extra erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ezt cáfolja, a 2011-es idénynek így némileg érthetően vágott neki kicsit hitehagyottan.

f1-archiv-0316-4

2010: David Coulthard már ekkor megmondta, hogy szerinte a kötelező kerékcserék és bokszkiállások bevezetésével lehetne elérni az F1-es nagydíjak izgalmainak fokozását. Később imái meghallgatásra találtak…

2009: Fernando Alonso megtörte a Brawn GP addigi teszteken látott hegemóniáját, és a Renault-val az élen zárta az aktuális jerezi tesztnapot. A későbbi az évi erősorrend ismeretében, csodáljuk, hogy egyáltalán annyi üzemanyag volt abban a harmatgyenge Renault-ban, hogy Alonso végig ért a pályán ebben a zseniális körében.

2008: Lewis Hamilton (McLaren) első világbajnoki évében megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, megelőzve Nick Heidfeldet (BMW-Sauber) és későbbi mercedeses csapattársát, Nico Rosberget (Williams). Érdekesség, hogy ezen a versenyen összesen heten értek célba (majd Barrichellót ki is zárták) – ha netán valaki kevesellné az idei 11 melbourne-i célba érőt…

2007: Lewis Hamilton (McLaren) ezen a napon teljesítette élete legelső köreit egy F1-es nagydíjhétvége keretében, és rögtön mindenkit lenyűgözött bemutatkozásával, többek között Jackie Stewart és Stirling Moss is ódákat zengett róla. Az első szabadedzést még ugyan a brit kétszeres világbajnok csapattársa, Fernando Alonso nyerte, ám a második szabadedzésen a Ferrari kettőse, Felipe Massa és Kimi Raikkönen mögött már Hamilton sorakozott a 3. helyen, miközben Alonso csak 7. lett.

f1-archiv-0316-3

2006: Fernando Alonso (Renault) biztos benne, hogy idén nehezebb lesz megnyernie a világbajnokságot, mint az előző évben. Ebben igaza is lett, Michael Schumacherrel szinte krimibe illő párharcot folytattak a vb-címért egész évben, de a végén ismét a spanyol került ki ebből győztesen.

2005: Giancarlo Fisichella (Renault) a Maláj Nagydíjra készülve úgy fogalmaz, bizonyítani akarja, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon aratott győzelme nem a véletlen műve volt, és képes azt megismételni. Abban az évben azonban ez már nem sikerült neki, az év hátralevő részében csapattársa, Fernando Alonso messze felülmúlta őt, és meg sem állt élete első vb-címéig.

2004: Allan McNish felszólal a fizetős pilóták ellen, akik szerinte elveszik a helyet a már sokat bizonyított rutinos versenyzők elől. Örökzöld téma, talán csak az a véleményes benne, hogy vajon tényleg ő volt a leghitelesebb személy ezen kijelentés megfogalmazására.

2003: Rubens Barrichello az újonnan bevezetett HANS nyakvédőt okolja az Ausztrál Nagydíjról való kieséséért, mondván, annyira kényelmetlen volt neki a rendszer viselése, hogy emiatt veszítette el koncentrációját. Ma már elképzelni se tudjuk az F1-et és a magasabb szintű versenysorozatokat e nélkül a biztonsági segédeszköz nélkül, ha kényelmes, ha nem.

f1-archiv-0316-5

2002: Ron Dennis csapatfőnök ezen a napon így nyilatkozott a McLaren friss igazolásáról, Kimi Raikkönenről: „Kimi olyan elképesztően laza, hogy e tekintetben talán még Mikán (Hakkinen) is túltesz. Őt aztán nehéz kizökkenteni a nyugalmából!” 

2001: A Maláj Nagydíj pénteki szabadedzésein elsősorban Jarno Trulli és a Honda remeklése keltett nem várt feltűnést. Az olasz pilóta az első gyakorlás a két Ferrari-pilóta, Rubens Barrichello és Michael Schumacher mögött a 3. helyen zárta, majd a második edzést már őket is beelőzve megnyerte. 

2000: Az ekkor a McLaren tesztpilótájaként ténykedő Olivier Panis futotta a legjobb köridőt a silverstone-i teszten, mögötte Jarno Trulli lett a második a Jordannel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: