DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Nem történt akkora javulás, amekkorára számítottam” – Norris

Az apróbb módosítások nem fogják az általános gyengeségeket megoldani – véli Lando Norris, aki nagyobb fejlődést és gyorsabb problémamegoldást várt a csapatától a téli szünet alatt.

A tavalyi szezon második felében rendszeresen láthattuk a McLaren pilótáit a pódiumon ünnepelni – Oscar Piastri még egy sprintfutam győzelmet is bezsebelt. Azonban a 2024-es év első két versenyén elért legjobb eredményük Piastri negyedik helye a Szaúd-arábiai Nagydíjon, tizennégy másodperces lemaradással Charles Leclerc Ferrarijától.

Lando Norris, az alakulat rangidős pilótája nem teljesen elégedett a wokingi alakulat fejlődésével – ám ezt házon belül is jelezte. A Sky Sports oldalának így fogalmazott: „Sok téren sikerült előrelépnünk, olyan fejlesztésekre gondolok, melyek minden csapatnál megtörténtek."



„Azonban olyan téren, mint maga a McLaren karakterisztikája és az autó, egyáltalán nem történt akkora javulás, mint amekkorára a téli szünet alatt számítottam. Ezzel mindenki tisztában van a csapatban, és elindult a fejlődés a jó irányba.”

Fejlődés, de nem a megfelelő tempóban

A fiatal brit szerint a jó út megtalálása problémás a csapatának – ezzel nem elégedett, de a kisebb javulásoknak is képes örülni: „A tesztre rengeteg kipróbálandó újítással érkeztünk, melyek ezeket a gyengeségeket voltak hivatottak ellensúlyozni. Azonban nem sikerült egy olyan vonalat kijelölniük, ami egyértelmű iránymutatás lett volna számunkra.”

„Sokat kell még dolgoznunk ezeken a területeken. Nem csak azért, hogy nekem könnyebb legyen vezetni az autót, hanem azért is, hogy minél több időt le tudjunk faragni a köreinkből, konzisztensebbek, és általánosságban gyorsabbak legyünk.”

„Ha sikerülne fejlődnünk az autó érintett részein, minden kijavított dolog egy kisebb győzelemmel érne fel, azonban ez a folyamat nagyon nehéznek bizonyul. Teljesen elégedett vagyok-e ezzel? Nem. Azonban örülök-e a téli szünet alatti általános fejlődésünknek? Igen.”

Mire számítanak az Ausztrál Nagydíjon?

Norris így felelt arra a kérdésre, hogy mivel készülnek a soron következő versenyhétvégére: „Néhány apró módosítással, melyek pár század különbséget jelenthetnek itt-ott. Tegyük fel, hogy négy dologból hármat sikerül kijavítanunk – ekkor már tizednyi javulásról is beszélhetünk. Amikor pedig már tizedekről beszélünk, jó irányba kerültünk.”

„Olyan változtatások ezek, amiket mindenki meg fog tenni az autóján. Minden hétvégére hozzuk az apró módosításainkat – valami kicsit könnyebb vagy hatékonyabb. De ezt az összes csapat ugyan így szokta.”

„Természetesen próbáljuk mi a leghatékonyabb alkatrészeket készíteni, de jelenleg nem ezek az apró fejlesztések azok, amik a csapatunk legnagyobb gyengeségei. Inkább háttérfejlesztések, amik egy kicsit gyorsítanak az autón.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: