DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Formula+

Vélemény: 2024 nyertese Fred Vasseur?

Nem volt érdemi esélye a győzelemre a Ferrarinak az évad első két futamán, azonban a vörösöknek így is van már egy nagy győztesük 2024-ben. A Formula.hu elárulja, hogy ki az!

Felpezsdültek a dolgok a Ferrari körül a 2023-as idény lezárultát követően, így a maranellói csapattal kapcsolatos várakozás még a szokásosnál is felfokozottabb volt az új idény rajtja előtt. Csodavárásról nem lehetett beszélni, azonban a legnagyobb múltú F1-es istálló szignifikáns előrelépésben reménykedett. 

A Közel-Keleten bonyolított első két forduló során Max Verstappen és a Red Bull földbe döngölte a maranellóiakat és mindenki mást is, így az áhított javulásnak egyelőre nincs érdemi nyoma, ennek ellenére megállapítható, hogy a legendás olasz alakulatnak is van már egy győztese idén.

f1-vasseur-ferrari1



Akár azt is rávághatnánk, hogy Oliver Bearman az, aki a vakbélgyulladás miatt Dzsiddában megműtött Carlos Sainz helyére újonc beugróként alakított nagyot. Ez részben igaz is, hiszen a fél világ szinte követeli, hogy a 18 esztendős brit haladéktalanul kapjon helyet az F1 állandó mezőnyében, van azonban valaki az Ágaskodó Paripa táborában, aki még nagyobb diadalt aratott. 

Nem másra gondolunk, mint az istálló első emberére, Fred Vasseurre, aki a maga területén minden kétséget kizáróan nagyobbat dobott, mint amit a közvélemény várt tőle.

 

Kemény meló

Érdemes az elején kezdeni és leszögezni: a Ferrari csapatfőnökének lenni, Enzo Ferrari nyomdokaiba lépni különös kiváltság, ugyanakkor hihetetlenül összetett és kemény feladat, amelyet mindennek lehet nevezni, csak nyugdíjas állásnak nem. Maranellóban nem csak a munkát kell elvégezni, de el kell igazodni a márkára és a Scuderiára jellemző elképesztő belpolitikai útvesztőben, ráadásul bírni kell azt a strapát is, amelyet a mindig mindent ízekre szedő olasz sajtó, valamint a hírhedt szurkolótábor, a tifosi jelent. 

Jean Todt óta olyan arcok buktak bele ebbe, mint például a manapság az Aston Martinnál ténykedő Marco Mattiacci, Maurizio Arrivabene, vagy legutóbb a csúcsmérnökből csapatfőnökké váló Mattia Binotto. Nagy nevek, akik a maguk területén nagyot alakítottak, a Ferrari sikerre vezetése azonban túlságosan nagy falatnak bizonyult számukra.  

A közvélemény szkeptikusan fogadta Vasseurt is, még úgy is, hogy a francia szakember szinte pápaként volt számon tartva a juniorszériák világában, az F1-ben pedig – bár a Renault-nál töltött időszaka rövidnek bizonyult és nem is volt sikeres – a Sauber gatyába rázásával sikerült komoly tekintélyt kivívnia magának. 

Egy összezavarodott szervezetet örökölt meg Binottótól, ráadásul alighogy hivatalba lépett, már az első néhány hónap után olyan hírek szivárogtak a vörösök háza tájáról, hogy hiába élvezi John Elkann elnök teljes bizalmát, egyes felsővezetőkkel a vártnál sokkal nagyobb harcokat kell megvívnia. 

A 2023-as évad első felében a paddockban és az olasz sajtóban úgy hírlett, hogy például a futamokon egyre gyakrabban fel-felbukkanó vezérigazgató, Benedetto Vigna igyekszik kézi vezérlést gyakorolni, kvázi átnyúlni a szakvezető feje felett, aminek a francia érthető módon nem örült. 

A Corriere dello Sport című olasz lap például már március közepén cikkezett az állítólagos házon belüli feszültségről, amelynek nyomait az érintettek igyekeztek palástolni. Arra, hogy nem egyszerű a helyzet, apró jelekből lehetett következtetni. 

f1-ferrari-vasseur2

Például abból, hogy amikor a Miami Nagydíjon a Formula.hu azt kérdezte a csapatfőnöktől, hogy az első néhány hónap alapján valóban annyira bonyolult-e a Ferrari irányítása, ahogyan azt hallani lehet, a kiváló humorú, ám nem túl bőbeszédű szakember egy félmosoly kíséretében megjegyezte: „Valóban óriási feladat, de volt alkalmam felkészülni erre és motivál az a cél, hogy a Ferrari sikeres legyen!”

 

Nem futamodott meg

Vasseur valóban komolyan gondolta, amit akkor mondott: nem futamodott meg a zárt ajtók mögött zajlott állítólagos csatáktól és tartotta magát ahhoz az előre ismertetett tervéhez, amely szerint nagytakarítás helyett lépésről lépésre igyekszik átvilágítani és építeni a Scuderiát. 

Bár voltak, akik szakemberek tömeges vándorlását vizionálták, Vasseur óvatosan ügyködött: első lépésben a régóta problémás stratégiai részleget variálta át, a háttérben pedig nekilátott az agyelszívásnak, nagy koponyák toborzásának. 

Közben persze végigcsinálták a szezont, amelynek során az utolsó pillanatig kergették az ezüstérmet – azzal az autóval, amelyről az előd, Binotto mindvégig azt ígérte, hogy azzal biztosan megnyerik majd a világbajnokságot… A végeredmény jól megmutatta, hogy Vasseurt a parancsnoki hídon töltött első éve alapján semmiképp nem szabad megítélni.

 

2026 végéig biztosan érinthetetlen?

Miután kibekkelte a kezdeti nehézségeket, Vasseur a jelek szerint egy időre stabilizálta a hídfőállásait. Bár a Ferrari mindenkori csapatfőnöke az ismertetett okok miatt soha nem lehet nyugodt, jó esély mutatkozik arra, hogy a franciának a következő néhány évben nem kell túlzottan aggódnia, a kedvező helyzet alapjait pedig az idei év elején rakta le, és abban kulcsszerepe volt Lewis Hamilton leigazolásának. 

A hétszeres világbajnok megszerzésével a Ferrari korábbi főnökei is kacérkodtak, de senkinek nem jött össze: Vasseurnek igen, ráadásul a brit kerek-perec kimondta, hogy a francia szakvezető személye komoly tényező volt a döntése meghozatalakor.

f1-ferrari-vasseur3

2024 az új csúcsragadozó érkezésének előkészítéséről szól a Ferrarinál, a következő idény az összecsiszolódás éve lesz, míg 2026-ban érkezik az új szabályrendszer, amely jól és rosszul is elsülhet a vörösök számára. 

Akárhogyan is alakul, nehéz elképzelni, hogy 2026 vége előtt Vasseurt bárki is megpróbálná a szőnyeg szélére állítani és kipenderíteni. Pláne, hogy a jelek szerint további erősítéseket hoz Maranellóba: már megszerezte a Mercedes egyik kulcsemberét, Loic Serrát, aki a csillagosok legsikeresebb időszakában volt a gárda járműteljesítményért felelős főmérnöke, a Red Bull autóit alkotó guruk elcsábításán is fáradozik, további legalább kéttucat más, a színfalak mögött ténykedő egyéb tapasztalt mérnök és szakember leigazolásán pedig már túl is van. 

Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy az élmezőny hasonszőrű vezetőinek sokkal több nyűgje és gondja van (a Red Bullnál Christian Hornert a személye körüli botrány, míg a Mercedesnél Toto Wolffot Hamilton pótlása és a csapata hanyatlása köti le), akkor tényleg kijelenthetjük, hogy a munkát csendben végző, a csapatot folyamatosan építő, javító Vasseur valóban 2024 egyik legnagyobb nyertesének mondhatja magát – eddig legalábbis a főbb kollégáihoz képest hátradőlve élvezheti a műsort…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: