Itt az első N100-alapú passzív hűtésű mikro-PC

A MeLE N100 PCG02 Pro kisebb és könnyebb, mint egy mai okostelefon, de elfut rajta a Windows 11 is.

A „stick PC-k”, tehát a nagyjából Raspberry Pi méretű, de alapból burkolattal ellátott apró számítógépek rendszerint nem windows futtatására készülnek, de a MeLE legújabb terméke, a 146 x 61 x 20 mm-es N100 PCG02 Pro nemcsak hogy képes futtatni a Microsoft legújabb operációs rendszerét, de egyenesen a Windows 11 Home installációval együtt érkezik.


[+]

A nagyjából okostelefon méretű (bár annál kicsit vastagabb) eszközben a nevének megfelelően egy Intel N100 processzor dolgozik – ez ugyebár az Alder Lake-N sorozat tagja, azon belül is a belépő szintet képviseli. Belsejében négy darab Gracemont mag található, melyek legfeljebb 3,4 GHz-en üzemelhetnek, 6 wattos maximális fogyasztás mellett. Ez az energiaigény lehetővé teszi a teljesen passzív hűtés alkalmazását, tehát a készülék tökéletesen némán dolgozik, így jó megoldás lehet otthon egyszerűbb HTPC-nek, Linuxszal Home Assistant futtatására (de valószínűleg a Wordbe, Excelbe sem törik bele a bicskája, ha nem kérünk tőle sokat), vagy kereskedelmi környezetben reklámvideókhoz, digital signage megoldásokhoz.


[+]

A készülék az alsó polcosnak tekinthető, és Windows 11 alatt bizonyára döcögős processzortól eltekintve elég jól felszereltnek tekinthető, ugyanis 8 vagy 16 GB LPDDR4X-4266 RAM-mal, 128 vagy 256 GB eMMC háttértárral választható (az árak 270 dollárról indulnak), ezek mellé pedig Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, gigabites Ethernet, két HDMI 2.1 port, egy USB 3.2 Gen 2 Type-C és két USB 3.2 Gen 1 Type-A kivezetés jár. Az energiaállátásról a mellékelt USB-PD adapter egy külön Type-C porton keresztül gondoskodik. A készülék az Amazonról már rendelhető, bár ebben a pillanatban épp „out of stock” állapotban leledzik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Mele

Előzmények

Hirdetés