DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Maximalista vagyok, sokat hibáztam” – Bearman

Az időmérőn Q3-ba kellett volna jutnia, a futamon pedig nem előzött elég hatékonyan – de persze ezeken túlmenően elégedett volt F1-es debütálásával a brit.

Oliver Bearman volt a néhány nappal ezelőtti Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj egyik sztárja, miután a 18 éves brit egy hetedik hellyel debütált a vakbélműtéten átesett Carlos Sainz helyén a Ferrariban. A versenyző a Ferrari hétvégi visszatekintő videójában elárulta: pénteken ebéd közben tudta meg, hogy be kell ülnie az F1-es Ferrariba, miközben épp készült fejben a Formula-2-es sprintversenyre. Megjegyezte: nem más balszerencséjével akart bemutatkozni a száguldó cirkuszban.

„Csak igyekeztem minél hamarabb felvenni a tempót” – elevenítette fel az egyetlen szabadedzést, amelyen autóba ülhetett. „Sikerült egy rövid versenyszimulációt is teljesítenünk, hogy legyen képünk a gumikopásról, és hogy én is teljesítsek néhány kört.”

f1-bearman-ferrari-dzsidda-3_1



„Aztán jött egyből az időmérő, már este, ami nagy ugrás a pályahőmérsékletet és a tapadást illetően. Csalódott voltam, hogy nem jutottam Q3-ba, de így is jó teljesítmény volt. De legalább szombaton a futamon sikerült jobban felkészülnöm, hiszen volt rá egy teljes napunk a néhány óra helyett. Összességében meglehetősen elégedett voltam azzal, ahogy a futam alakult.”

 

Amikben hibázott Bearman

Hiába a váratlan beugrási és bemutatkozási lehetőség, amelyet ráadásul sikeresen teljesített, Bearman így is talált kivetnivalót a saját produkciójában: „Kívülről ez egy sikeres hétvége volt. De maximalista vagyok, és sok hibát követtem el – amelyekért nem hibáztatom magam, nyilván számítottam is ilyen hibákra.”

„De például az, hogy nem jutottam be a Q3-ba… Be kellett volna jutnom, az autó elég gyors volt hozzá, szóval az én hibám. Nagyon zűrös volt a Q2, így végül hajszál híján nem jutottam tovább. Úgyhogy kár azért, de ezek mind olyan leckék, amelyeket legközelebb átültethetek a gyakorlatba. Remélhetőleg lesz legközelebb!”

„A versenyen elég sok időt veszítettem azzal, amikor próbáltam megelőzni a lassabb autókat. Egyszerűen nem használtam a leghatékonyabban az akkumulátoromat, mivel még új volt számomra. Sosem kellett előtte védekezésre vagy támadásra használnom az ERS-t” – magyarázta a brit.

f1-bearman-ferrari-dzsidda-2_1

„Úgyhogy ez volt az első alkalom számomra, és talán nem voltam a legjobb benne, különösen Nicóval, aki remek munkát végzett abban, ahogy maga mögött tartott. Úgyhogy sok időt veszítettem, és szerintem még egy hellyel előrébb végezhettem volna, ha sikerül hatékonyabbnak lennem az előzésekkel.”

 

Jól felkészült, csak…

Bearman elárulta: sokat segített neki a hétvége során, hogy csapattársa, Charles Leclerc ellátta tanácsokkal, sőt azt is elárulta, hogy Sainz a szombati futam során a paddockba visszatérve a verseny során is segítette őt az adatok folyamatos figyelésével. A 18 éves versenyző arra is rámutatott, hogy sokkal könnyebben elsajátította az egyes procedúrákat és folyamatokat, ami kapcsán a Ferrari szimulátorát méltatta.

Amivel viszont saját bevallása szerint is megküzdött, az a nyakát ért terhelés: „Azt mondanám, készen álltam az F1-re, de Dzsidda egy újabb lépcsőfok. Kemény pálya, itt az egyik legnagyobbak az oldalirányú G-erők. Sok időt töltünk a kanyarokban, és még az egyenesekben is vannak apró görbületek, ami azt jelenti, hogy szinte a teljes 50 körös versenyen küszködsz a nyakaddal. Szóval szenvedtem, nehéz voltam, főleg amikor kiszálltam az autóból. De az adrenalin segített túljutni a futamon, és csak utána éreztem a fájdalmat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: