Erőszak, zaklatás és zsarolás: súlyos dolgok derültek ki egy belga katonai alakulatról

2024. márc 14. 16:04
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Egy egész katonai alakulatot oszlatott fel a belga védelmi miniszter / Illusztráció: Northfoto

Egy egész katonai alakulatot oszlatott fel a belga védelmi miniszter / Illusztráció: Northfoto

Rendkívüli intézkedés keretében feloszlattak egy, a belga fegyveres erőkhöz tartozó, mintegy 30 katonából álló szakaszt súlyos erőszak és zaklatások miatt – közölte csütörtökön Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter.

A súlyos incidenseket az amay-i 4. műszaki zászlóalj egyik szakaszán belül követték el.

Dedonder arról számolt be, hogy tavaly év végén jutott a tudomására, hogy „strukturális problémák vannak a zászlóaljon belül”. Hozzátette: azonnal vizsgálatot indítottak, amely a „súlyosan erőszakos cselekményekre” összpontosított.

Egyebek között megalázó bánásmódról, testi sértésről, zsarolásról, katonák közötti fenyegetésekről, nyomásgyakorlásról és az ezekről az incidensekről való hallgatási kötelezettségről van szó

– taglalta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dedonder.

Michel Hofman admirális, vezérkari főnök kijelentette: több tucat katona megalázó viselkedése egyes esetekben veszélyeztette a társaik testi épségét is. A belga sajtónak nyilatkozók szerint a szóban forgó események több hónapon, sőt, több éven keresztül zajlottak.

A védelmi miniszter szerint az érintettek között voltak „tisztek, altisztek, önkéntesek, tapasztalt és kevésbé tapasztalt katonák”. Dedonder azonban hangsúlyozta, hogy „nem a zászlóalj egész személyzete érintett ebben az ügyben”. Egyelőre 14 személlyel szemben indított eljárást a szövetségi ügyészség – tette hozzá az RTBF közszolgálati média.

A miniszter megerősítette, hogy hogy több embert már védelem alá helyeztek, míg a gyanúsítottakat elbocsátották vagy áthelyezték más egységekhez. Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország hadseregében nincs helye a szexizmus, a rasszizmus vagy a szélsőségesség semmilyen formájának.

A szakasz feloszlatásáról Dedonder úgy nyilatkozott, „kemény intézkedés, amellyel a minisztérium erős jelzést kíván küldeni”.

Hofman admirális szerint „komoly döntésről van szó, valószínűleg az egyetlen ilyen jellegű intézkedés a belga hadsereg közelmúltbeli történetében”.

A szakasz feloszlatásáról szóló döntésnek példaként is kell szolgálnia és elgondolkodtatónak kell lennie

– mondta a tábornok.

Az amay-i zászlóalj, amely 1913-ban alakult, részt vett az első világháborúban. Nagy hírnévnek örvend a belga hadseregen belül – tette hozzá az MTI.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Belgium

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Belgium katonaság zaklatás erőszak

Játssz és nyerj!