DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

„Ne beszéljünk arról, mi lesz Hamilton után!” – Vasseur

Frederic Vasseur csapatfőnök szerint nem kéne rögtön a zseniálisan debütáló Oliver Bearman ferraris jövőjéről beszélni, Dzsidda csak az első lépés volt.

A 18 éves Oliver Bearman teljesítményétől volt hangos a sportsajtó, miután a Ferrari akadémistája nagyszerűen ugrott be a vakbélgyulladás miatt megműtött Carlos Sainz helyére és a hetedik helyet szerezte meg első F1-es futamán Dzsiddában. Sokan már most Bearmant vizionálják Charles Leclerc mellé a Ferrariba, Frederic Vasseur csapatfőnök azonban megnyugtatta a kedélyeket.

„Ne beszéljünk arról, mi lesz Lewis Hamilton után, még nem is a csapat része!” – idézi a franciát az Autosport szakoldal. „Persze jó jel ez Ollie számára, fontos mérföldkő. Melbourne-ben és Imolában újra az F2-es projektre fog fókuszálni és számára most ez a legfontosabb. Lassan megkezdi az első szabadedzéses jelenéseit is a Haasszal, ez fontos lesz számunkra, hogy tapasztalatot és mérföldeket gyűjthessen az autóban. De ezzel (a dzsiddai futammal – a szerk.) már az eredmény is a zsebében van. Emlékeznünk kell: Dzsidda csak egy lépés volt, nem a végső cél.”

„Teljesít pár szabadedzést a Haasszal és hat hónap múlva mindenki – köztük én is – Mexikóról, Brazíliáról stb. fogunk beszélni, hogy ott jól megy-e neki, nem pedig Dzsiddáról. Minden nap egy új kihívás lesz neki, de ha megtartja a jelenlegi hozzáállását, minden rendben lesz” – mondta Vasseur.



A Ferrarinak egyébként nem igazán volt más választása a kieső Carlos Sainz pótlására a Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén. A csapat másik két tartalékpilótája, Antonio Giovinazzi és Robert Svarcman ugyanis nem tartózkodtak a helyszínen. Az olasz és az orosz versenyző F1-es tartalékpilótai kötelességeik mellett a WEC-ben versenyeznek, így nem tudnak mindig a maranellói gárdával tartani a nagydíjakra. Vasseur úgy határozott, hogy Bearman lesz a Ferrari tartalékja azokon a hétvégéken, amikor az F2 mezőnye az F1-esekkel együtt versenyez.

„Tavaly ősszel hoztam meg a döntést, mivel nem láttam értelmét annak, hogy megkérjem Antoniót, hogy 22 vagy 24 futamra elutazzon velünk, amikor párhuzamosan az LMH-programot is csinálja. Az LMH (Le Mans Hypercar – a szerk.) elég fontos nekünk, nagy kihívás, nem akartam megkérni Antoniót vagy Svarcmant, hogy utazzanak el velünk egy F1-es hétvégére a katari versenyük után. Ezért döntöttünk úgy, hogy Ollie lesz a tartalékunk, amikor ott van velünk, amikor pedig nincs ott, akkor szimulátorozni fog” – magyarázta a csapatfőnök.

Ezek alapján a jövő heti Ausztrál Nagydíjon újból a fiatal britre számíthat a Scuderia, Giovinazzi pedig legközelebb Suzukában tűnik fel az olaszok garázsában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: