:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 7. 11:33

A nyár előtt aligha válik nyílttá a WhatsApp

Jó eséllyel a nyárig egyetlen külső platformból sem lehet majd üzenetet vagy fájlt küldeni a WhatsApp és Messenger rendszereibe és vice versa.

Újabb részleteket tett közzé a Meta azzal kapcsolatban, hogyan kíván megfelelni az Európai Unió mai naptól kötelezően alkalmazandó Digital Markets Act (DMA) jogszabályában foglaltaknak, melyek a cég két üzenetküldő platformjára, a WhatsAppra és a Messengerre vonatkozóan is új kötelezettségeket írtak elő.

Ez elsősorban azt eredményezi, hogy a Meta-nak lehetőséget kell biztosítania a külsős platformüzemeltetőknek arra, hogy rendszereiket összekapcsolják a WhatsAppal és a Messengerrel. Azaz például a Telegramot vagy Signalt használók - amennyiben a platformok üzemeltetője ezt kéri és megköti az erre vonatkozó megállapodást a Meta-val - üzenetet tudjanak küldeni a Meta két platformját használó ismerőseinek és vice versa.

A platformszintű átjárhatóság eleinte a szöveges üzenetekre, a különböző multimédiás tartalmak küldésére (fotó, videó, hangfájl illetve adatfájl) korlátozódhat, később azonban a hang- és videohívásokra is ki kell azt terjeszteni.

whatsapp_welcome

A keresztplatformos működésről legutóbb február elején osztott meg részleteket a sajtóval Dick Brouwer, a WhatsApp vezető fejlesztőmérnöke, már akkor is hangsúlyozva, hogy a platformok közti átjárhatóság egyik kulcseleme a megfelelő titkosítási protokoll használata lesz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Itt a Meta a WhatsAppnál és a Messengernél egyaránt használt Signal protokollt preferálja, a kapcsolódó platform üzemeltetője ugyanakkor használhat ettől eltérő protokollt is, amennyiben az bizonyítottan legalább olyan biztonsági szintet nyújt, mint a Signal.

A Meta blogposztjában olvasható háttérinformációk alapján a fájlküldéshez a kapcsolódó platformoknak a saját szervereiken kell majd hosztolniuk azokat az állományokat, melyeket felhasználóik a Messenger vagy WhatsApp klienst használó ismerőseiknek küldenek. A két kliens ezeket a Meta proxyszolgáltatásán keresztül fogja letölteni az eszközökre.

Szintén kiderül a posztból, hogy a keresztplatformos működéshez a kapcsolódó platformok üzemeltetőinek szerződést kell kötniük a Meta-val, ezt követően azonban legfeljebb három hónapon belül össze kell kapcsolni a rendszereket. 

Mindez azt feltételezi, hogy legkorábban a nyáron jelenhetnek meg az első keresztplatformos partnerek a Meta szolgáltatásaiban, a cég ugyanakkor már most jelezte, hogy a háromhónapos határidő bizonyos esetekben technikai okok miatt kitolódhat majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.