AMD Radeon RX 7900 GRE, ezúttal Sapphire-féle körítéssel

A cég három szériája bővült Navi 31 GPU-ra épülő megoldásokkal.

Az AMD nemrégiben debütált, Radeon RX 7900 GRE videokártyáinak piaci startjáról a Sapphire sem maradt le, tekintve, hogy a népszerű gyártó háromféle modellt is bemutatott.


[+]

A 256 bites memóriabusszal dolgozó vezérlők közös tulajdonsága a 16 GB-nyi, 18 GHz-es effektív órajelre konfigurált GDDR6 VRAM, a félpasszív működést támogató, háromventilátoros blokk, a különböző mértékben perforált, alumíniumból lévő hátlapi takarólemez, a két 6+2 tűs PCI Express csatoló és az I/O kereten megtelepedett konnektorok négyesfogata (két DSC-s DisplayPort 2.1, két HDMI 2.1).


[+]

A legszerényebb újonc a 320 mm hosszú, 128,75 mm magas, valamint 52,57 mm vastag, 2,5 slotos Pulse AMD Radeon RX 7900 GRE, amely 268 wattos TBP-vel rendelkezik, és csakúgy, mint két társa, a középső légkavaróját ellentétes irányban forgatja annak két szomszédjához képest, ami a tetején csipetnyi fénydísszel feldobott hűtés hatékonyságát növeli a zajszint csökkentése mellett. A GPU Game/Boost frekvenciáit 1927/2293 MHz-re hangolták a referencia 1880/2245 MHz helyett.


[+]

A középmezőnyben a vállalat közelmúltban útjára indított termékcsaládjának legfrissebb képviselője áll rajtvonalhoz, név szerint a 14 rétegű nyomtatott áramköri lapjának kivételével hófehérbe öltöztetett, kompozit hővezető csöveket használó Pure AMD Radeon RX 7900 GRE. A konstrukció milliméterre pontosan akkora, mint Pulse sorozatú testvére, noha TBP-jét 275 wattra emelték, miközben dupla golyóscsapágyas szélgépekkel operáló bordázatának burkolati elemét felül pirosan világító logóval dobták fel, amelyet egy hardveres kapcsolóval bármikor deaktiválhatunk. A Tri-X blokkal szerelt, dobozában merevítővel szállított típus GPU-ja 1972/2333 MHz-es Game/Boost órajelekkel kecsegteti leendő gazdáit.


[+]

A csúcsot természetesen a két BIOS chippel érkező Nitro+ AMD Radeon RX 7900 GRE jelenti, amelynek 320 mm-es hosszához 134,85 mm-es magasság és 61,57 mm-es vastagság párosul.  A 295 wattos TBP-vel büszkélkedő, háromslotos VGA bordázata hullámos kivitelű lamellákkal jön, míg 14 fázisos VRM-je dedikált, robusztus hűtést kapott, ráadásul a léghajtói egyetlen csavar meglazításával kiszedhetők a helyükről (Fan Quick Connect), így a tisztításuk, netán esetleges cseréjük rendkívül egyszerű.


[+]

A képalkotót elszállásoló acélváz borításának felső szegmensében egy háromtűs alaplapi headerrel is címezhető ARGB csík trónol, és a kártyához közvetlenül csatlakoztathatunk PWM-es házventilátort, hogy az üzemi hőmérséklethez mérten automatikusan szabályozzuk annak percenkénti fordulatszámát. A GPU Game/Boost frekvenciáit 2052/2391 MHz-re lőtték be, és bár ajánlott fogyasztói árról most sem nyilatkozik a hivatalos weboldal, a három jövevényt már hazai üzletek kínálatában is fellelhetjük, jellemzően 240-270 000 forint közé beékelve.

Előzmények

Hirdetés