Működhet a VKD3D-Proton a nyílt forráskódú NVIDIA meghajtón

Az NVK nevű implementáció végre teljes mértékben támogatja a Vulkan 1.3-at.

A 2022-es esztendő májusában írtunk arról, hogy zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA, a 2023-as év elején pedig már komplex játékot is futtatott az NVK nevű, nyílt forráskódú Vulkan implementáció – igaz elég lassan, de ez a fejlesztések korai szakaszában megszokott.

A fejlesztés most elérte az egyik legfontosabb mérföldkövet, ugyanis a Mesa NVK Vulkan meghajtó átment a Vulkan 1.3-as hitelesítési teszten. Ez azért volt kritikus, mert minimum ilyen implementációra van szükséges a VKD3D-Proton működéséhez. A hardverek tekintetében a GeForce RTX 40-es, 30-as és 20-as sorozatra vonatkozik a hitelesített támogatás, de később a régebbi dizájnok is szóba kerülhetnek.

A dolog innen kezd komolyra fordulni, ugyanis megvan a működő, immáron hitelesített alap a teljesítmény nagymértékű optimalizálásához. A következő projekt a shader fordító erőteljes fejlesztése lehet, ugyanis a sebesség jó részét onnan kell majd összeszedni. Arról nincs pontos információ, hogy ez mennyi időbe kerül, de két éves távon közel kerülhet a meghajtó sebessége a gyári, zárt csomaghoz.

Előzmények

Hirdetés