Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 7. 12:45

Jön a Google eddigi legfejlettebb MI-modellje

Bővebben is beszélt a keresőcég a multimodális Gemini modellről, ami idővel amellett, hogy a legtöbb szolgáltatásába beépül, elérhetővé válik a fejlesztők és ügyfelek számára is.

Nem lett igaza a The Information lapnak, ami pár napja arról jelentett, hogy a Google lefújja a Gemini nagy nyelvi modell (LLM) eredetileg erre a hétre tervezett bemutatóját, amit végül januárban tart meg. Ugyanis a keresőcég szerdán bejelentette a legújabb, legerősebb MI-modellje piacra dobását, amit három különböző méretben kínál az ügyfelek számára. A korábbi hírekből annyi igaznak bizonyult, hogy a modell egyelőre csak angol nyelven működik, és később érkezik a további nyelvi támogatás.

A Geminit a Google Cloud szolgáltatáson keresztül fogja licencelni a cég, és három különböző méretű csomagban érhetik el az ügyfelek: a legnagyobb és legtöbb képességgel rendelkező változat a Gemini Ultra, ami akár adatközpontokban is megállja a helyét. Emellé sorakoznak a feladatok széles köréhez skálázható Gemini Pro és a főleg mobileszközökhöz szánt Gemini Nano változatok. December 13-tól kezdve a fejlesztők és a vállalati ügyfelek a Gemini Pro-t a Google AI Studio vagy a Google Cloud Vertex AI Gemini API-ján keresztül érhetik el, az androidos fejlesztők pedig a Gemini Nano segítségével készíthetnek alkalmazásokat. Utóbbi verzió a korlátozottabb erőforrásokkal rendelkező eszközök esetében ideális választás.

gemini

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A multimodális modell képes egyszerre kezelni, megérteni és kombinálni a különböző típusú információkat, beleértve a szöveget, kódot, hangot, képet és videót, ráadásul 32 ezres kontextusablakot használ, tehát ennyi karakterig képes "visszaemlékezni" a beszélgetés előzményeire.

A cég szerint a Gemini Ultra az első modell, amely felülmúlja a humán szakértőket az MMLU (massive multitask language megértése) terén, amely 57 tantárgy – például matematika, fizika, történelem, jog, orvostudomány és etika – kombinációját használja a problémamegoldó képességek tesztelésére. A szervezetek és vállalatok többek közt fejlettebb ügyfélszolgálati chatbotokhoz és termékajánlásokhoz használhatják az új modellt, ami segít a tartalomkészítésben is, illetve javíthatja a produktivitási szolgáltatások által kínált élményt.

A fejlesztés az egyszerű fogyasztókhoz is eljut a Bard chatbot és a Search Generative Experience szolgáltatásokba beépülve, a Bard már a napokban megkapta a Gemini Pro modellt, a jövő év későbbi részében pedig elérhetővé válik a Gemini Ultra-ra építő Bard Advanced kiadása. A Google Bardért felelős vezérigazgatója, Sissie Hsiao elmondása szerint egyelőre nem tudnak megosztani információkat arról, hogy a fejlettebb chatbot fizetős lesz-e, vagy miként monetizálják. 

Fejlesztőknek és vállalati felhasználóknak a Gemini Pro rövidesen, még december első felében elérhetővé válik, de a Gemini Ultrát, a modell legfejlettebb változatát csak fokozatosan adják ki kiválasztott ügyfeleknek, fejlesztőknek, mielőtt a jövő év elején bevezetnék a fejlesztők és a vállalati ügyfelek számára. A Gemini Ultra jelenleg független biztonsági értékeléseken esik át.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról