DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

Verstappen távozásáról beszélnek – keddi F1-es hírek

Egyre több helyről hallani Max Verstappen esetleges Mercedeshez igazolásáról, miközben az extrém új szaúdi pályáról és az FIA-elnökkel szembeni vádakról is folyt a szó ma – ezek voltak a keddi hírek és sztorik.

Két F1-es versenyhétvége közti átmenet volt a mai nap: egyik szemünket még a mögöttünk hagyott Bahreini Nagydíjon tartottuk, a másikkal viszont már Dzsiddára tekintettünk előre, ahol holnap már a szaúdi hétvége sajtónapját rendezik meg.

FormulaPlusz rovatunkban ma két anyagot hoztunk nektek, melyek elsősorban még a szahíri futammal foglalkoznak: az F1Stat idei első kiadásában az 1982 óta első ízben szombaton rendezett szezonnyitó statisztikai érdekességeit foglaltuk össze, míg egy másik írásban a versenytempót illető erősorrenddel foglalkoztunk.

alpine-bahrein



A változatosság kedvéért hagyjuk kicsit későbbre a Horner-ügyet, és szóljunk először az FIA elnökéről, akivel kapcsolatban a tegnapi után egy újabb sztori jelent meg: a hétfői felvetés arról szólt, hogy Ben Sulayem közbenjárt Fernando Alonso tavalyi dzsiddai büntetésének eltörlése érdekében, míg ma a BBC arról számolt be, hogy azért is vizsgálják az elnököt, mert el akarta gáncsolni a Las Vegas-i Nagydíj projektjét.

Aztán az is egy mai történet volt, hogy egy egészen extrém, húszemeletes magasságba emelkedő kanyart is tartalmazó pályát építenek Kiddijában (avagy angolosan Qiddiyában), ahol idővel F1-es futamot is szeretnének rendezni. Ez persze legkorábban hosszú évek múlva valósulhat meg, egyelőre Dzsiddában fut a Szaúd-arábiai Nagydíj, melynek idei kiadásához egy kis beharangozó videót is készítettünk.

Több csapat kapcsán még a szezonnyitó értékeléséről írtunk: a Red Bullnál a fölényes győzelem ellenére úgy érzik, hogy a riválisok valójában közelebb kerültek hozzájuk, Helmut Marko pedig megdicsérte Sergio Perezt, aki részéről az is nagy teljesítmény volt (szerinte), hogy Verstappen nem „semmisítette meg” Bahreinben.

A Haas új csapatfőnöke elégedetten nyugtázta azt, hogy az első idei futamon rögtön képesek voltak a pontzóna közelében harcolni, míg az elődje, a szezonnyitón immár televíziós szakértőként feltűnő Günther Steiner arról beszélt, hogy egyszer visszatérhet még az F1-be, de jelenleg egyáltalán nem vágyik erre.

magnussen-bahrein

És akkor a Horner-ügy: sajtóértesülések szerint Max Verstappen szabadon távozhat a Red Bulltól, ha Helmut Marko elhagyja a csapatot, s ezt látszik alátámasztani a Markót közelről ismerő F1-es veterán, Gerhard Berger nyilatkozata is, aki szerint Verstappen, Marko és Newey is távozhat Milton Keynesből.

Hornert illetően több korábbi holland F1-es is kifejtette a véleményét: az egykori versenyző és csapatfőnök Christijan Albers például bohózatnak nevezte a „felvonulást” a felesége oldalán.

leclerc-2024-teszt

Még két érdekesség: közzétették az első fotókat az Aston Martin új biztonsági autójáról, mely a hétvégén Dzsiddában teljesít szolgálatot, valamint pár rádióüzenettel illusztráltuk, milyen nehéz helyzetbe került Charles Leclerc az egyenlőtlenül melegedő fékek miatt Bahreinben.

Végül egy aggasztó hír: aneurizma miatt kellett (remélhetőleg csak átmenetileg) felhagynia a versenyzéssel az egykori F1-es pilótának, Heikki Kovalainennek, aki megerősítette, hogy könnyen lehet, hogy életmentő műtétet kell rajta végrehajtani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: