DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

F1Stat: Különleges szezonnyitó

Statisztikai szempontból igazán különleges F1-es szezonnyitót rendeztek szombaton – az alábbi összeállításban a Bahreini Nagydíj számszaki érdekességeit vesszük sorra.

A Bahreini Nagydíj volt az F1 történetének 59. szombati versenye, és 1982 óta először fordult elő, hogy szombaton rendezik a szezonnyitót, akkor a dél-afrikai Kyalamiben január 23-án startolt el az idény.

Arra pedig korábban még sosem volt példa az F1 történetében, hogy egy szezont ugyanazok a versenyzők kezdjenek meg, akik az előző utolsó versenyén rajthoz álltak.

bahrain-start



Bahreinben Max Verstappen karrierje 55. futamgyőzelmét aratta, mely egyúttal sorozatban 8. nagydíjgyőzelme volt – a rekordot ő maga tartja tavalyról 10-zel, míg Sebastian Vettel és számítástól függően Alberto Ascari 9-9 győzelmet szerzett sorozatban.

A Red Bull komoly mérföldkövet ért el: 114. győzelmükkel beérték a Williamst, akik szintén 114 futamot nyertek. Előttük a Mercedes (125), a McLaren (183) és a Ferrari (243).

verstappen-2024-bahrein-2

Verstappen 33. alkalommal zsebelte be a pole-t pénteken, ezzel immár ötödik az örökranglistán Jim Clarkkal és Alain Prosttal holtversenyben. Előrébb idén biztosan nem fog lépni, hiszen Sebastian Vettel 57-tel áll a negyedik helyen, míg a német előtt Senna (65), Schumacher (68) és Hamilton (104) található.

Ez volt Verstappen 13. rajt-cél győzelme, ami az örökranglista 4. helyére elég Jim Clarkkal holtversenyben (előttük Hamilton, Senna és Vettel), és az 5. Grand Slamje (azaz rajt-cél győzelem a pole-ból leggyorsabb körrel), amivel pedig Ascarit és Schumachert érte be, és már csak Hamilton (6) és Clark (8) áll előtte. Ami pedig a pole-ból megnyert futamokat illeti: Verstappen a legutóbbi 17 rajtelsőségét egytől-egyig győzelemre tudta váltani.

verstappen-2024-bahrein-3

És még egyet Verstappenről: a holland sorozatban 42. versenyén ért célba, ami Lewis Hamilton 48-as sorozata után a második leghosszabb az F1 történetében.

Sergio Perez 2. helyezése karrierje 36. dobogója volt, amivel felért a legjobb 25-be az örökranglistán, igaz a dobogó/futam százalékos aránya neki a második legrosszabb az első 47 helyezett közül.

perez-2024-bahrein-2

Az időmérő viszont nem sikerült túl fényesen Perez számára, hiszen csak az ötödik lett, ezzel a legutóbbi 18 nagydíjon csak egyszer indulhatott az első két sor valamelyikéből.

A Red Bull 29. kettős győzelmét szerezte (ebből 2023 után másodszor a szezonnyitón, sőt tavalyig kettős dobogót se értek el az évad első versenyén), és már csak 4-re van a vonatkozó ranglista 4. helyén található Williamstől.

redbull-bahrein-celebration

Sainz 19. dobogójával Mario Andretitt, Dan Gurneyt, Patrick Depailler-t és Giancarlo Fisichellát érte utol – még háromszor kell a pódiumra állnia, hogy az első 50-be kerüljön az örökranglistán. Harmadik helyének köszönhetően a Ferrarié a legtöbb bahreini dobogó, szám szerint tizenhét.

Leclerc sorozatban nyolcadszor győzte le csapattársát az időmérőn és zsinórban hatodszor indulhatott az első sorból, ami a jelenlegi leghosszabb ilyen széria. Az utolsó négy versenyen mindig Verstappennel osztozott az első két helyen.

leclerc-2024-bahrein-3

Russell 5. és Hamilton 7. helyével a Mercedes ugyanazt az eredményt érte el, mint a tavalyi szezonnyitón, csak épp fordított sorrendben. Hamilton 7. helye a legrosszabb bahreini eredménye a turbókorszak 2014-es kezdete óta, míg a 9. rajtkocka a legrosszabb karrierje során, amit büntetés nélkül szerzett meg Bahreinben.

Karrierje hosszúságát tekintve viszont Hamilton újabb mérföldkövet ért el: 16 év, 11 hónap és 13 nap telt el első és utolsó versenye között, amivel Graham Hillt megelőzve Jenson Button mögé a második helyre jött fel a brit versenyzők közül. Buttont júniusban előzheti meg, amivel az abszolút ranglista 5. helyére kerülhet.

hamilton-sakhir

Fernando Alonso karrierje 21. F1-es szezonját kezdte meg, s a 20. szezonban szerzett pontot – mindkét tekintetben abszolút rekorder.

Kevin Magnussen először esett ki Bahreinben a Q2-ben, eddig minden alkalommal vagy kiesett a Q1-ben, vagy bejutott a Q3-ba.

magnussen-bahrein

Zhou sorozatban negyedszer esett ki a Q1-ben, ez a jelenlegi leghosszabb ilyen széria, viszont miután a 17. helyről indulva 11.-ként ért célba, ő javított a legtöbb helyet rajtpozíciójához képest, míg a legtöbbet, szintén hatot Hülkenberg veszítette.

Logan Sargeant a huszadik helyen zárta a versenyt, méghozzá már harmadszor, így ő a nyolcadik versenyző az F1 történetében, akit legalább háromszor intenek le ebben a pozícióban.

sargeant-bahrein-1

Az időmérőn az utolsó két helyet az Alpine autói szerezték meg, a mindenkori enstone-i csapat utoljára közel nyolc éve, a 2016-os azeri futamon produkált hasonlót a visszatérő gyári Renault első évében Magnussennel és Palmerrel.

Pierre Gasly sorozatban másodszor kvalifikált az utolsó helyre Bahreinben.

gasly-2024-bahrein

Az F1 történetében először minden versenyző célba ért a szezonnyitón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: