DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Újabb botrány? Az FIA elnöke ellen is vizsgálat indult

Érik az újabb ügy: Ben Sulayem állítólag beavatkozott a 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíjon Fernando Alonso büntetésének eltőrlése miatt.

A brit BBC Sport számolt be arról, hogy egy besúgó állítólag jelentette az FIA-nak, hogy annak elnöke, Mohammed ben Sulayem megpróbált közbenjárni egy F1-es futam végeredményének megváltoztatása érdekében.

A szóban forgó verseny a 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíj, amelyen az állítólagos jelentés szerint Ben Sulayem Fernando Alonso büntetésével kapcsolatban felhívta Sheikh Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifát, aki az FIA alelnöke ebben a régióban, és hivatalos minőségben vett részt a nagydíjon, és azt mondta neki, hogy szerinte Alonso büntetését vissza kellene vonni.

A besúgó szavai alapján elkészített, és a BBC által állítólag látott jelentésben az szerepel, hogy Ben Sulayem azt várta a versenyfelügyelőktől, hogy töröljék Alonso tízmásodperces büntetését.

f1-bahrain-horner-vs-bensulayem-7



Mint emlékezetes, egy bokszutcai kihágás (elsőre úgy tűnt, hogy az Aston Martin dolgozott az autón, amikor egy korábbi ötmásodperces büntetést töltött le a pilóta) miatt büntették meg tíz másodpercre a spanyolt, utólag valóban vissza is vonták ezt (a felvételek és az Aston felülvizsgálati kérelme miatt), így bár a dobogón még George Russell pezsgőzhetett, de később Alonso kapta meg a harmadik helyért járó pontokat.

A BBC szerint a lap igazoltatta ezt az információt több magas rangú tisztviselővel is, akik névvel nem vállalták a megszólalást, de igazolták, hogy ez így történt. 

A portál úgy tudja, hogy az ügyet az etikai bizottság fogja kivizsgálni, és négy-hat hétig tarthat majd az ügy. Az FIA és Ben Sulayem nem kommentálta az értesülést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: