szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márton Richárd – Milákhoz hasonlóan – szintén tartott már szünetet karrierjében, de úgy számol, ha a „pillangóúszás nagyágyújával” kell újra egy futamban úsznia, akkor legjobb esetben csak második lehet.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Láttam már többször csodát tenni Kristófot, így nem kételkedem benne, hogy újra el tud jutni olyan szintre, amivel ismét lenyűgöz mindenkit” – mondta Márton Richárd, Milák Kristóf korábbi edzőpartnere a Sportalnak. Márton elmondása szerint, ha egy futamban van Milákkal, mindig úgy számol, hogy legjobb esetben a második helyre érhet oda, mégiscsak Milák a „pillangóúszás nagyágyúja”.

A 24 éves Márton Richárd – Milákhoz hasonlóan – szintén tartott már szünetet karrierjében. Akkoriban úgy gondolta, végleg befejezi az úszást, 2019-ben biciklis ételfutárnak állt és napi 12 órát tekert, akár 100 kilométert is megtéve. A fordulatot az jelentette, hogy Milák akkori edzője, Selmeci Attila felkereste, hogy legyen a Milák edzőpartnere. Ez olyannyira jól sült el, hogy a tokiói olimpián két váltóban is úszott, majd a római Eb-n a 4×-as gyorsváltóval aranyat, 200 m-es pillangón ezüstöt nyert Milák mögött. Azóta két vb-n is döntőben vett részt ebben a számban, tavaly Fukuokában hetedik, idén Dohában hatodik lett.

Elmondása szerint egyáltalán nem hitte volna, hogy valaha visszatér, és egyéni kvótás lesz. A szintlépést az jelentette számára, amikor Milák edzőt váltott, hiszen Virth Balázs már Márton Richárdra is úgy gondolt, mint egy különálló sportolóra, akit fel lehet hozni az élmezőny szintjére. „Azóta tart ez a »procedúra«” – fogalmazott, megjegyezve, hogy sokat köszönhet Virthnek és Miláknak.

Az olimpiai bajnok Milák Kristóf tavaly június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi, fukuokai vb-n. Arról írt, hogy mély hullámvölgybe került, és sem fizikálisan, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Szabadságra ment, amelyről szeptember elején kellett volna visszatérnie, de a megbeszélt időpontban nem kezdte meg a edzéseket, októberben aztán lemondta a részvételt a budapesti világkupa-versenyen is. A nagyközönség számára akkor vált világossá, hogy nem készül rendesen.

Erőnléti edzője, Zala György január elején azt mondta, hogy akkor már két és fél hónapja dolgozott, aminek már meglátszott az eredménye, például az, hogy nincs súlyfeleslege. Akkoriban nyilatkozott lapunknak Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője, aki azt latolgatta, lehet-e még esélye egykori tanítványának a sikeres olimpiai szereplésre. „A jelenlegi helyzetet látva egyes szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy egy ekkora kihagyás után hét hónap elegendő lesz az eredményes olimpiai szerepléshez, legyen Kristóf bármekkora tehetség. Én a kivételek közé tartozom” – fogalmazott, és hozzátette: ha a sportoló végre tényleg elkezdi és a szükséges intenzitással végzi a munkát, akkor sikerülhet jól a felkészülése. Milák január közepén kezdte újra a vizes edzéseket, egyik edzője pedig februárban azt mondta, ha végig a kellő intenzitással edz, nagy reményekkel utazhat Párizsba. Milák elmondása szerint testileg és mentálisan is szüksége volt egy hosszabb pihenőre, és úgy gondolja, a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés.