DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Taktikával elkerülhette volna a balhét az RB

Utólag mindig okosabb az ember: a Visa RB vezérigazgatója szerint jobb stratégiával elő sem állt volna a belső feszültséghez vezető helyzet az F1-es Bahreini Nagydíjon.

A szombati Formula-1-es idénynyitó egyik érdekes jelenete a leintés után történt, amikor Yuki Tsunoda előbb bevetődött Daniel Ricciardo mellé, majd utána igencsak közel haladt el mellette. A frusztrációból adódó megmozdulásnak volt előzménye, hiszen a Bahreini Nagydíj utolsó fázisában arra kérte csapata a japán pilótát, hogy engedje el a lágy gumikon érkező Daniel Ricciardót, amit ugyan ingerülten, de végül meg is tett.

f1-tsunoda-rb-bahrein



Ricciardo végül nem tudta megelőzni az előttük haladó Kevin Magnussent, viszont a pozícióját sem adta vissza, így ő a 13., Tsunoda a 14. pozícióban látta meg a kockás zászlót. Tsunoda a verseny után nem tudta értelmezni csapata kérését, míg ausztrál kollégája éretlenségnek tudta be a versenyt követő manővereket.

Peter Bayer, a Visa Cash App RB vezérigazgatója a Motorsport.com szakportálnak nyilatkozva rámutatott: a pontszerzésre csak minimális esélyük volt Bahreinben, de egy jobb taktikával akár el is érhették volna, miközben elkerülik az egész balhét.

„Tudtuk, hogy tempó tekintetében ha megnézzük az öt topcsapatot, és mindegyikük hozza is a teljesítményt, akkor bárki másnak nagyon-nagyon nehéz lesz. Számunkra ott volt egy lehetőség, ami Stroll és Hülkenberg ütközésével adódott. Ez azt jelentette, hogy attól a pillanattól kezdve valószínűleg volt rá esélyünk, ha minden tökéletesen kivitelezünk, hogy legalább a tizedik helyet megszerezzük.”

f1-bayer-rb-bahrein

„Úgy gondolom, Strollra kellett volna fókuszálnunk és lefedni őt a 29. körben. Ő a 28. körben állt ki cserélni, nekünk a következőben reagálnunk kellett volna rá. Először is, ezzel elkerültük volna a csatát Magnussennel, és elkerültük volna a versenyzőink közötti zűrt is. De utólag mindig könnyebb.”

„Ami a csapatutasítás részét illeti: igen, beszéltünk róla. Jeleztük Yukinak, hogy meg kell előznie Magnussent, különben megcseréljük őket. Volt rá két köre, de nem sikerült neki. Úgyhogy kiadtuk az utasítást a cseréről. Megbeszéltük ezt vele.”

Arról, hogy Tsunoda eleinte ellen akart állni a csapat kérésének, így reflektált Bayer: „Ez normális. Tudjuk, hogy érzelmes versenyző, de egy gyors versenyző is egyben. És ez valószínűleg nem egyszerű, hiszen épp a zónában vannak, és úgy érzik, meg tudják csinálni. Mi viszont láttuk az adatokból, hogy nem fog sikerülni, ezért meg kellett hoznunk a döntéseket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: