DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Szombaton maradhat a Bahreini Nagydíj?

Bahreinben a vasárnap már hétköznap, így a helyi rajongók számára előnyös a szombati futamrendezés – de a nagydíj első embere tudja, hogy nem lehetnek önzőek ebből a szempontból.

Annak érdekében, hogy a Ramadán kezdete miatt egy nappal előremozdított, március 9. szombaton rendezett Szaúd-arábiai Nagydíjra gond nélkül megérkezhessen minden és mindenki, a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat is szombaton rendezték, ami kimondottan előnyösnek bizonyult a látogatottsági rekordot elkönyvelő verseny számára.

Erről beszélt a RacingNews365-nek a nagydíj első embere, Salman bin Isa al-Khalifa sej, amikor arról kérdezték, pozitív volt-e számukra a rendhagyó időpont: „A jegyeladások alapján igen, a szokásosnál korábban elkeltek a jegyek, és ez jó jel, sőt a nemzetközi eladások is magasabbak voltak.”

bahrain-start



„Azt hiszem, körülbelül 11 ezer ember érkezett ide repülővel, s ha hozzávesszük a szállodákat, a bérautókat, az éttermeket, a gazdasági előnyök egy kis sziget számára óriásiak” – mondta a sejk, rámutatva, hogy a Közel-Kelet nagy részéhez hasonlóan Bahreinben is péntek és szombat alkotja a hétvégét, azaz először rendezhettek nagydíjat hétvégi napon.

„Mivel az esemény egy közel-keleti hétvégén van, a helyiek talán korábban érkezhetnek meg, mint egy vasárnapi versenyre, amikor esetleg csak később, iskola vagy munka után jönnek ki. Amikor bekerültünk az F1-be, alázatosak voltunk és tiszteltük, ahogy most is tiszteljük az F1 kultúráját, melyben a nagydíjakat vasárnap rendezik.”

„A vegasi verseny viszont szombaton rajtolt el. Ezt látva azt mondtuk, hogy talán mi is megtehetjük, ha egyetértésre jutunk az F1-gyel” – folytatta a sejk, majd kitért arra a kérdésre is, hogy állandósulhat-e a Bahreini Nagydíj szombati időpontja:

leclerc-2024-bahrein-1

„Ez nem a mi döntésünk, hanem egy kollektív döntés. Megnézzük a számokat, és talán jutunk valamire” – mondta, majd kitért a személyes véleményére is, mely úgy sommázható, hogy preferálnák a szombati versenyt, de tudják, hogy ez önzőségként is értékelhető a részükről:

„Oké, ez önző dolog. Ha azt mondom, hogy igen, azt akarom, hogy a közel-keleti hétvégén legyen a verseny, az csak Bahreint érinti, miközben próbáljuk növelni a nemzetközi eladásainkat. 11 ezren érkeztek idén, szóval talán 13-14 ezren lesznek jövőre” – utalt a külföldről érkező szurkolókra.

„Elfogytak a jegyek, és egy globális sportágban vagyunk, ezért figyelembe kell vennünk az időzónákat is, és meg kell néznünk, mi működik. Önző módon azt mondanám, hogy a bahreini embereknek jobb lenne hétvégén rendezni a versenyt, de nemzetközi szinten nem tudom a választ” – mondta a sejk, aki azt is kijelentette, hogy foglalkozni fognak a témával, és ha úgy látják jónak, egyeztetni fognak az F1-gyel is.

norris-2024-bahrein-1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: