DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Wolff: Az F1 és FIA feladata lépni a Horner-ügyben

A Mercedes főnöke nem akar ítélkezni és állást foglalni, mert hatalmi harcnak tűnne és csak kisebbítené az ügy súlyát: a két testülethez irányította a kérdezősködő újságírókat.

Annak ellenére, hogy a Red Bull belső vizsgálata lezárult és felmentette Christian Horner, a csapatfőnök ügye tovább gyűrűzött a Bahreini Nagydíj során – a legfrissebb hír, hogy Jos Verstappen egy bulvárlapban jelentette ki, robbanás lesz a Red Bullnál, ha Horner marad a csapatfőnöki pozícióban, azaz gyakorlatilag a lemondásra szólította fel Milton Keynes első emberét.

Sajtóhírek szerint a Formula-1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökei, Stefano Domenicali és Mohammed ben Sulayem Bahreinben egyeztettek is a kérdéskörről. Megnyilvánulás csak utóbbitól érkezett: Ben Sulayem nagyon tömören arról beszélt, a Horner-ügy káros a sportnak.



A csapatfőnökök sem kerülhetik el, hogy nyilatkozniuk kelljen a Red Bull belső vizsgálatáról. Horner nagy riválisa, Toto Wolff hárított: alapfelvetése az, hogy ha az istállók állást foglalnak, az csak további kárt okoz a sportnak, ezért az F1-es vezetés és az FIA feladata lenne ezen a ponton lépni és megszabni a közös álláspontot.

Kisebbítené az ügy súlyát, ha Wolff hozzászólna?

„Ha jelen pillanatban elkezdenék kérdéseket felvetni annak kapcsán, hogyan kezelik ezt az ügyet, valószínűleg nem segítenék a helyzeten” – nyilatkozta a sajtónak Wolff Bahreinben. „Akkor tekinthetnének úgy az ügyre, hogy hatalmi harc zajlik a Formula-1-ben. Ezért nem gondolom, hogy ez a probléma a csapatok kezében van. Ez ennél egy sokkal nagyobb ügy, amit nem akarok azzal kisebbíteni, hogy úgy tűnjön, a Mercedes vagy a McLaren mond valamit a Red Bullról.”

„Várjuk meg, mi történik a következő pár napban. Én nagyon remélem, hogy a szabályokat hozó testület és a kereskedelmi jogtulajdonos irányba állítja az iránytűt” – jelentette ki, hogy az F1-nek és FIA-nak kell álláspontot megfogalmaznia.

„A helyzet kezelése kritikus az F1 számára. Nem a konkurenseknek kell lépniük. Magunkba kell néznünk, mit tehetünk, hogy optimalizáljuk az egyenlőség és sokszínűség kérdéskörét. Nagyon büszke vagyok arra, hogy élen járunk ebben. De másik személy vagy csapat felett ítélkezni a szabályozó testületnek kell. Ez az ő kezükben van, és valószínűleg ebbe az irányba kellene fordulni” – nyomatékosította, hogy a sajtónak a két szervezet képviselőit kellene kérdezniük, nem csapatfőnököket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: