DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Újabb távozások az Alpine-nál: A műszaki igazgató is felmondott

A tavalyi távozási hullám 2024-ben is folytatódik az Alpine F1-es csapatvezetésében. Matt Harman technikai igazgató és az aerodinamikai részleg vezetője feláll.

A Bahreini Nagydíjon még az Alpine stábját erősítette a helyszínen Matt Harman, a technikai igazgató – két éve nevezték ki erre a posztra, de a kulcsemberek közül ő van legrégebb óta pozícióban, ami sokat elmond az enstone-i vezetőségét jellemző állapotról.

Harman azonban már úgy jelent meg Bahreinben, hogy előző hónapban beadta felmondását a csapatnál – tudta meg az Autosport. Vele együtt az aerodinamikai részleg vezetője, Dick de Beer is megírta felmondólevelét.



Ennek ellenére mindkét szakember folytatja a munkát az Alpine-nál a felmondási idő alatt – ami szokatlan a Formula-1-ben, hiszen ilyen esetben a csapatok gyakran azonnal felmentik a munkavégzés alól kollégáikat, hogy minél kevesebb friss információt vihessenek magukkal a szerződésben kijelölt „kertészkedési szabadság” végeztével új munkáltatójukhoz. Hogy Harman és De Beer továbbra is végzi munkáját, jelezheti, milyen krízisben van jelenleg az Alpine vezetése, nem engedhetik meg a két vezető mérnök kiesését.

Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett az Alpine részéről, a csapat nem kívánta kommentálni a felmondásokra irányuló megkeresést.

Katasztrofális szezonkezdet az Alpine-nál

A csapat vezetésében uralkodó állapotokat tükrözi a 2024-es szezon kezdete is. Az Alpine a mezőny legnagyobb visszaesője, Esteban Ocon és Pierre Gasly a Bahreini Nagydíj időmérőjén az utolsó két helyre kvalifikált, majd a 17. és 18. pozícióban értek célba a szombati versenyen.

„A mai futam a tegnapi időmérő folytatása volt, és egészében nem az a hétvége, amire vágytunk” – összegezte Ocon a csapat sajtóközleményében, de igyekezett valamilyen pozitívumot is belevinni: „A legfontosabb, hogy tiszta futamunk volt és értékes adatokat gyűjtöttünk, amit jövő héten hasznosíthatunk Dzsiddában.”

„Tudtuk, hogy a szezon kezdete nehéz lesz, és ez is történt Bahreinben. Ezzel együtt mindent megteszünk, amit jelenleg tudunk, és javulást, előrelépést fogunk találni minden egyes alkalommal, amikor a pályára hajtunk” – értékelte Bahreint Bruno Famin csapatfőnök, akinek a tempóhiány mellett most azon is gondolkodnia kell, hogyan találjon csapatának új műszaki igazgatót és aerodinamikai vezetőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: