Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A klub elnöke hangsúlyozta: a döntésüknél meghatározó tényező volt az úszószövetség gyerekvédelmi szabályzata. Pass Ferenc ügyében hétfőn ül össze először az azt vizsgáló testület.

„A Bajai Spartacus SC elnöksége egyhangú szavazással hozta meg a döntését, amelyet a kihirdetés után Pass Ferenc tudomásul vett, és egyben az egyesületben viselt elnökségi tagságáról lemondott” – írta lapunk megkeresésére Cserjés Sándor, a sportszervezet elnöke. Az egyesületet azután kerestük meg, hogy a Sportal.hu azt írta: a múlt héten azonnali hatállyal megváltak a bajai úszóélet meghatározó alakjától, a korábban Hosszú Katinkát is edző Pass Ferenctől egy 15 éves lánynak írt Messenger-üzenete miatt.

A lapnak maga az érintett árulta el, hogy „egy félreértett üzenet miatt” került ilyen helyzetbe. Úgy fogalmazott: „tény, ha valaki akarja, félreértheti” a mondatokat, de azt is állította, hogy „semmi bűnöset nem tettem”.

Az egyesülettől azt szerettük volna megtudni, hogy mikor és milyen eljárást követően váltak meg a 33 éve ott dolgozó Passtól, s hogy ennek a döntésnek valóban egy félreérthető üzenet volt-e az oka. Ezekkel kapcsolatban Cserjés Sándor azt írta: „Nevezettel szemben az eljárást a hatályos jogszabályok betartása mellett méltányos (fair) eljárás keretein belül folytattuk le. Rendelkezésére bocsátottuk a birtokunkban lévő összes bizonyítékot, védekezéshez való jogát maximálisan tiszteletben tartottuk. Tehát Pass Ferenc birtokában van minden olyan bizonyíték, amely alapján az objektív valóság megismerhető.”

Az elnök javasolta, hogy a korrekt tájékoztatás érdekében keressük meg Pass Ferencet is, akinek a válasza alapján majd „mindenki eldöntheti, hogy hogyan értelmezi az edzés végeztével »Messengeren küldött mondatokat«”.

Cserjés Sándor hozzátette azt is, hogy az egyesület elnökségének döntésében „meghatározó tényezőként esett latba a MÚSZ etikai és gyermekvédelmi szabályzatában foglalt azon alapelv, amelyet Wladár Sándor elnök úr is kihangsúlyozott a legutóbbi nyilatkozatában, miszerint »a magyar úszó sportban továbbra is zéró toleranciát alkalmazunk, bármilyen gyermekek, fiatalkorúak sérelmére elkövetett cselekménnyel kapcsolatban«”.

Arra nem válaszolt az elnök, hogy érkezett-e már korábban is panasz Pass Ferencre, és hogy felvetődött-e, hogy valamely hatósághoz forduljanak az ügyben.

Az edzővel még az előtt beszéltünk, hogy az egyesület válaszát megkaptuk, de a kérdéseinkre csak szűkszavúan reagált. Arra a felvetésünkre, hogy tisztázódhatna a helyzet, ha nyilvánosságra hozná a problémás üzenetet, csupán annyit mondott: „Nem tudom. Maradjunk annyiban, hogy semmi. Az egy helyzetből kiragadott valami. Volt előzménye, nem egy random dolog.”

Azt is elmondta: azért kezdeményezett önmaga ellen vizsgálatot a Magyar Úszószövetségnél (MÚSZ), és függesztette fel annak lezárultáig az ott viselt tisztségeivel összefüggő feladatok ellátását, „hogy derüljön ki, nem csináltam semmit”.

Úgy tudjuk, hogy a bizottság, amely kivizsgálja az ügyet, először hétfőn ül majd össze. A testület tagjai ugyanazok, akik Szilágyi Liliána esetében is vizsgálódtak: Papp Gábor és Ugrin Tamás ügyvéd, Tausz Katalin szociológus, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, valamint Tornyossy Monika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus.