DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Hírösszefoglaló

Mercedes-trükkök és fizetések – vasárnapi F1-es hírek

Egy körön kell fejlődnie az egyedi futóműmegoldást alkalmazó Mercedesnek, fokozódik a nyomás Horner-ügyben a Red Bullon a Ford irányából: a nap hírei.

A Mercedes szolgáltatta a legtöbb témát a bahreini Formula-1-es tesztet követő vasárnapon. Andrew Shovlin, a csapat vezető pályamérnöke például elárulta, hogy a „tempó terén valószínűleg a versenyetap tűnik most az erősségünknek, és több dolgunk van még az egykörös tempóval” – a szakember nyilatkozata itt olvasható.

A korábbi F1-es pilóta, a Mercedes-tesztre váró Romain Grosjean eközben arról beszélt, hogy merész megoldásokat lát a W15-ösön: az első szárny kapcsán például arra utalt, hogy nagyon magabiztos lehet a hátsó leszorítóerővel kapcsolatban az alakulat.

f1-mercedes-bahrein-teszt-2



S ha már merész megoldások: Bahreinben az is kiderült, hogy a stúdiófotókon még figyelemelterelésnek hitt trükkös első futóműkialakítás pontosan hogyan is fest a valóságban és milyen célt szolgálhat – minderről bővebben itt írtunk.

Fokozódik a nyomás a Red Bullon Christian Horner-ügyében: a 2026-tól hozzájuk motorpartnerként csatlakozó Ford vezére, Jim Farley frusztrációját fejezte ki a vizsgálat elhúzódása és az átláthatóság hiánya miatt – részletek itt.

Horner kapcsán arról is írtunk, hogy nemrég arról beszélt, hogy az F1 elutasító döntése ellenére nem zárult be minden kapu az Andretti–Cadillac formáció előtt, hiszen a lehetőség adott, hogy megvegyenek egy már létező gárdát. A Red Bull-főnök és két kollégájának nyilatkozata ide kattintva olvasható.

f1-horner-teszt-redbull

Nem igazán csitítja Fernando Alonso az arról szóló pletykákat, hogy esetleg Lewis Hamilton utódja lehet a Mercedesnél: a kétszeres F1-es világbajnok ismét úgy fogalmazott, hogy „jó tárgyalási helyzetben” van a pilótapiacon.

Írtunk a 2024-es F1-es versenyzők fizetéseiről is: Max Verstappen ebben is az élen jár, de óriási szakadékok láthatók a toppilóták és a többiek között. A teljes kereseti lista ide kattintva böngészhető.

Mindeközben pedig fél szemmel már a néhány nap múlva esedékes szezonnyitó Bahreini Nagydíjra figyelünk: ennek kapcsán azt magyaráztuk el, hogy kivételesen miért szombaton rendezik az évad első két F1-es futamát.

Ami pedig az F1-en kívüli történéseket illeti: a hétvégén Phillip Islanden elrajtolt a Superbike-világbajnokság 2024-es szezonja, amelynek naptárában jelenleg a Balaton Park Circuit is szerepel. A szombati nap még az újonc ducatisé, Nicolo Bulegáé volt, vasárnap viszont már Alex Lowes duplázott, így a kawasakis a vb-t is vezeti, miközben a korábbi nagy hármas jórészt csak szenvedett Ausztráliában – bővebb beszámoló itt, ha pedig nem akarsz semmiről lemaradni, ami motorsport, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunhoz!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: