Rengeteg újítást hozott a friss AMD Software

A 23.12.1-es, WHQL aláírással rendelkező szoftvercsomagból új Vulkan implementációt használ.

Az AMD elérhetővé tette a 23.12.1-es verziószámú AMD Software kiadást, amely az Avatar: Frontiers of Pandora című játékokhoz kínál megfelelő profilt. Ezen túlmenően számos funkcionális fejlesztést épített be a vállalat, többek között az OpenGL implementáció kiterjesztett interoperációs lehetőségeket biztosít, aminek hála az FRTC, a Radeon Super Resolution, a Radeon Overlay, illetve a tartalomfelvevő és -streamelő funkciók elérhetővé vállnak az OpenGL játékok alatt. A DirectML támogatása is fejlesztésen esett át, így a Topaz AI és a DaVinci Resolve programok jobban futnak majd az RDNA 2 és 3 architektúrára épülő Radeonokon. Ráadásul érkezett egy frissített Vulkan implementáció, amely immáron kezeli az alábbi kiterjesztéseket:

  • VK_KHR_maintenance5
  • VK_EXT_frame_boundary
  • VK_EXT_nested_command_buffer

Némileg módosult az AMD Software vezérlőpultjának felhasználói felülete, ami nagyrészt a HYPR-RX profilok kedvezőbb engedélyezését szolgálja, de a Radeon Overlay is testreszabhatóbb lett. Emellett megjelent a HYPR-RX Eco módja, ami annyiban különbözik a normál HYPR-RX-től, hogy a kompromisszumos teljesítménymaximalizálás helyett inkább a fogyasztáscsökkentésre helyezi a fókuszt. Utóbbi egyelőre csak a Radeon RX 7000 sorozatú VGA-kon van engedélyezve, de később majd bővül a támogatott hardverek sora. További extra, hogy az RDNA 3 architektúrára dedikált GPU-k esetében kedvezőbb lett a terhelésmentes időszakban mért fogyasztás az egyes, több megjelenítőt alkalmazó konfigurációkon.


[+]

Az egyes, AMD Software vezérlőpultban elérhető beállításokról is kapnak extra információkat a felhasználók, ezek akár videó formájában is elérhetők lesznek, elmagyarázva azt, hogy az adott képesség mit is csinál.

Az AMD aktiválhatóvá tette a Windows, hardveresen gyorsított GPU ütemezés funkcióját is. Ennek ma még valós haszna nincs, mivel a WDDM aktuális verziója nem teszi lehetővé, hogy a GPU-kból igazi multitaszk hardver legyen, de régóta ismert, hogy a redmondiak erre szeretnék vinni a fejlesztéseket. Viszont egyelőre nincs ütemterv arról, hogy mikor lehet akár több alkalmazást is futtatni ugyanazon a GPU-n, a teljesítény nagymértékű beesése nélkül. Az AMD egyelőre a Radeon RX 7700-as, 7800-as, illetve 7900-as VGA-kon teszi lehetővé a funkciót, amelyet a Microsoft továbbra is opcionálisan bekapcsolható formában kínál, mivel jelenleg akár sebességvesztést is okozhat. Általában a nyert sebességelőny vagy éppen a szerzett tempóhátrány 1-3% között van az inaktív állapothoz viszonyítva, ez a megoldás tehát erősen programfüggő, érdemes így bánni a ki-bekapcsolásával.

A hibajavítások tekintetében az új csomag az alábbi felsorolásban taglalt problémákra reagál:

  • Sikerült korrigálni a Crysis Remastered, az EA Sports WRC, illetve a Final Fantasy X HD Remaster című alkotásokban tapasztalható képi hibákat
  • Megszűnnek az Overwatch 2-ben előforduló akadások az egyes AMD VGA-kon
  • Felszámolásra kerültek azok a mikroakadások, amelyek a Chromium-alapú böngészőkben jöttek elő, ha a felhasználó egy Radeon RX 7000 sorozatú VGA-t használt úgy, hogy egy másodlagos kijelző volt kötve egy Ryzen 7000 sorozatú CPU IGP-jére.

Megjegyzendő, hogy az AMD kikapcsolta a gyári beállítások visszaállításának lehetőségét, helyette a AMD Cleanup Utility alkalmazását javasolják.

A 23.12.1-es verziójú drivercsomag a 64 bites Windows 10, valamint 11 operációs rendszert támogatja, és a Radeon RX 5000, 6000, illetve 7000 szériás grafikus kártyákhoz, továbbá a legalább első generációs RDNA dizájnt használó mobil Radeonokhoz telepíthető, plusz támogatja még az RDNA architektúrára épülő IGP-vel rendelkező Ryzen, meg Athlon APU-kat is. A notebookokhoz az AMD általános terméktámogatást kínál, vagyis a csomag telepíthető a megfelelő hardverekkel rendelkező noteszekre, de az egyedi, specifikus funkciókért nem felelnek, ezekhez továbbra is külön terméktámogatás szükséges az adott rendszer gyártójától.

Az AMD Software: Adrenalin Edition 23.12.1-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. Az eszközillesztőnek van Polaris és Vega architektúrájú grafikus vezérlőkre szánt, illetve kombinált verziója is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés