A húszi lázadók akarták felrobbantani az amerikai teherszállító hajót

2024.02.21. 08:17
A jemeni húszi lázadók felelősek a görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajó ellen a hét elején elkövetett támadásért az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdai bejelentése szerint.

Az MTI híradása szerint az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős parancsnoksága szerint az Argentínából Ádenbe gabonát szállító Sea Champion felé két ballisztikus rakétát lőttek ki, melyek az egyik hajó közelében robbantak fel kisebb károkat okozva.

Mindeközben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a térségben állomásozó erői és szövetségesei kevesebb mint öt óra alatt tíz, a lázadók által kilőtt drónt semmisítettek meg az Ádeni-öböl közelében.

Az erről beszámoló közleményben nem térnek ki részletekre, így nem tudni, a megsemmisített drónokba beleszámolták-e a francia haditengerészet által lelőtt két húszi drónt is. 

A francia védelmi tárca kedden jelentette be a két drón megsemmisítését, a műveletet biztonsági okokkal és a hajózási szabadság fenntartásával indokolva.

Mindeközben az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn jóváhagyták az EUNAVFOR ASPIDES nevű uniós művelet elindítását a biztonságos hajózás szabadságának helyreállítására és védelmére a Vörös-tengeren.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

Amerikai vétó a tűzszünetről

Az Egyesült Államok megvétózta azt az Algéria által előterjesztett határozatot, amely azonnal humanitárius tűzszünetet követelt a Gázai övezetben. Indoklásuk szerint a jelenlegi arab tervezet nem kötötte a túszok szabadon bocsátását tűzszünethez, ami a Hamász számára a harcok leállítását jelentené anélkül, hogy bármilyen lépésre kötelezné.

Ahogyan arról beszámoltunk, az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden szavazott arról az algériai javaslatról, hogy a 15 tagú testület azonnali humanitárius tűzszünetet követeljen az Izrael és a Hamász közötti háborúban. Az Egyesült Államok előre jelezte, hogy megvétózná ezt a lépést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport