szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindegyik kategóriában drágábbak vagyunk, mint a sógorok.

Amíg Ausztriában 96,40 euró, átszámítva nagyjából 37 ezer forint a D1-es, személygépkocsikra vonatkozó autópálya használat éves bérleti díja, addig Magyarországon ez az összeg majdnem a duplája: nálunk több mint 57 ezer forintba kerül az éves matrica, ami átszámítva 148 eurónak felel meg.

Az összehasonlítást Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette közzé Facebook-oldalán. Összvetetette továbbá az egynapos, a tíznapos és a havi matricákat is, és mint kiderült, ebben is drágábbak vagyunk, mint a sógorok.

Az egynapos matrica Ausztriában 8,6 euró (3300 forint), míg Magyarországon 5150 forintra (13,3 euró) jön ki a 24 órás engedély ára. A 10 napos, vagy heti matrica árában kisebb a különbség, ugyanis amíg Bécsben 11,50 euróba (4400 forint) kerül, addig a Nemzeti Díjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) 6400 forintos (16,50 euró) díjat szab ki.

Az egynapos matrica egyelőre csak tervezet, azonban már nem sokáig, egy uniós rendelet szerint ugyanis március 25-től kötelező a tagállamoknak bevezetni a napi matricákat. Lázár Jánosék ezt az előzetes tervek szerint március 1-jén teszik meg.

Tisztáztak egy fontos kérdést az egynapos autópálya-matricáról

A rosszabb forgatókönyv igazolódott be az érvényességről.