Újra bíróság előtt Pogány Judit és Koltai Róbert fia – Mikor ér véget a család kálváriája?

2024. feb 21. 4:21
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Édesanyjával távozott a bíróság épületéből P. Koltai Gábor  Fotó: Zsolnai Péter

Az édesanyjával távozott a bíróság épületéből P. Koltai Gábor / Fotó: Zsolnai Péter

Szendvicsekkel, ásványvízzel megpakolva érkezett Pogány Judit színművésznő a Markó utcai bíróságra. Fáradtnak látszott, mondta is, hogy előző este játszott, s most is színpadra kell állnia, de ahogy korábban, most sem szalasztotta el, hogy ott legyen a bíróságon a gyermeke mellett. Hosszú tárgyalásra készültek, s nem csak a fiáról gondoskodott, hiszen a vádlottak sorában P. Koltai Gábor barátai, az édesanya régi ismerősei is szerepelnek.

A szendvicsek mégsem kerültek elő, a hetedrendű vádlott betegsége miatt tovább nyúlik a lassan rekordhosszúságú büntetőper, amelyben a vádlottak korábban – nem jogerősen – 10 hónap és 2 év közötti börtönbüntetéseket, illetve milliós nagyságrendű pénzbüntetéseket kaptak.

2018-ban felmentő ítélet született, másodfokon viszont – eljárási hibák miatt – a per megismétlésre kötelezték a törvényszéket, ezért tegnap folytatódott Koltai Róbert és Pogány Judit fiának, P. Koltai Gábornak a büntetőpere. A Fővárosi Törvényszék költségvetési csalás miatt folytat eljárást a filmproducerként ismert férfi és hét társa ellen. Mivel az egyik vádlott nem jelent meg, a bíróság nem tehetett mást, újra el kellett napolnia a 2010-ben indult ügy tárgyalását.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt tizennégy évvel ezelőtt indult büntetőeljárás P. Koltai Gábor és I. Gábor filmproducerek ellen. A vádhatóság szerint 2008-2010 között közel egy tucat animációs film gyártása során – a költségeket többszörösen meghaladó hamis számlák felhasználásával – jogosulatlanul igényeltek vissza adót. Az első- és a másodrendű vádlott 2 279 928 564, illetve 1 663 247 874 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

Pogány Judit édesanyaként minden tárgyalásra elkíséri a fiát   Fotó: Zsolnai Péter

Pogány Judit édesanyaként minden tárgyalásra elkíséri a fiát / Fotó: Zsolnai Péter

Az elsőrendű vádlott, P. Koltai Gábor– a tárgyalás elején szót kérve – azt közölte a bírósággal, hogy lemond az utolsó szó jogának lehetőségéről, hiszen a korábbi eljárási napokon már mindent jegyzőkönyvbe mondott az ügyről, a védekezéséről, az álláspontjáról. Elmondta, ahogy neki és a vádlott-társainak is az a célja, hogy az eljárás minél előbb befejeződjön. Erről az elnapolt tárgyalást követően a következőket mondta a bíróság folyosóján:

– Nagyobb nyilatkozatot majd csak a megismételt tárgyalás végén, az ítélethirdetéskor kívánok tenni. Első fokon felmentett a vádak alól a bíróság, most sem várok mást, hiszen mindössze eljárásjogi, technikai hibák miatt helyezték hatályon kívül ezt a döntést. Továbbra sem tartom magam bűnösnek, nem követtem el az ellenem felhozott jogsértéseket.

A filmproducerként dolgozó férfi az ügyvédjeivel történő egyeztetés után, fél órával a tárgyalás kezdetét követően az édesanyjával kézen fogva lépett ki a bíróság kapuján, ahol Pogány Juditot már egy taxi várta. A bíróság tervei szerint a tárgyalás még a héten folytatódik, március 26-án pedig, a perbeszédek elhangzása után, akár ítélet hirdetésre is sor kerülhet.

Filmes baki

A nyomozás szerint nem csak reklámfilmek, hanem két mozifilm, a Magic Boys és a Megy a gőzös produkciók elszámolásával is voltak gondok. A mozikat állami cégek is támogatták, többek közt a Magyar Állami Vasutak és a Magyar Villamos Művek Zrt., s nem kizárt, hogy politikai nyomásra adtak pénzt a producereknek. Ezekért a szerződések szerint reklámfilmekkel fizetett volna a stáb, ezek közül azonban nem mindegyik készült el.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

bíróság

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

P. Koltai Gábor Koltai Gábor per Pogány Judit Koltai Róbert költségvetési csalás