szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A görögkatolikus pap jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

„Kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt” emeltek vádat Sz. atya ellen múlt héten – derült ki a Hajdúdorogi Főegyházmegye hétfői közleményéből.

A 444 megkeresésére az ügyben illetékes Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közölte: „Vádiratában a főügyészség indítványozta, hogy a törvényszék a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és végleges hatállyal tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.”

Az ügyészség válaszából kiderült az is, hogy Sz. atya bűnügyi felügyelet alatt áll. A vádiratban az alábbi bűncselekmények szerepelnek:

  • tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette,
  • tizennegyedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette,
  • tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette.

Vagyis Sz. atya legalább három kiskorúval szemben követett el szexuális erőszakot vagy kényszerítést az ügyészség szerint.

A főügyészség tájékoztatása szerint a vádiratban foglalt mértékes indítvány „12 év fegyházbüntetés, 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés, továbbá végleges hatályú eltiltás” a kiskorúakkal kapcsolatos tevékenységektől. (A mértékes indítvány azt jelenti, hogy az ügyészség indítványt tesz a büntetés konkrét mértékére, ha a vádlott a bűnösségét beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, és így felgyorsítható az eljárás.)

Sz. atya molesztálási ügyével korábban a 444 foglalkozott. Tavaly áprilisban írták meg, hogy a görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte a megye másik végébe, de nem sokkal később már az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a lánya azt mesélte neki, hogy „az iskolában fogdosta a pap bácsi”, aki „a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül”.

(Nyitóképünk illusztráció)