szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kámforrá válhat a Windows 11 tálcája a legutóbbi frissítést követően – erre panaszkodnak a felhasználók több felületen is.

A Microsoft nemrég adta ki a támogatott Windows-verziókat érintő februári javítócsomagját, benne biztonsági és funkciófrissítésekkel. Néhány felhasználónak azonban csak bosszúságot hozott a KB5034765 számú frissítés, ugyanis egyszerűen eltűnik a Windows tálcája miatta.

Erről számos beszámoló olvasható a Redditen és a Microsoft visszajelzéseket gyűjtő felületén is – szúrta ki a Neowin. A hibajelenség valóban „csak” annyiból áll, hogy a frissítés után ott, ahol normál esetben a tálca lenne, nincs semmi. Egyáltalán. A tálca a Start menü gombjával, a kitűzött és megnyitott alkalmazásokkal, valamint a jobb oldali értesítési sávval egyszerűen nincs. Nem túlzás azt állítani, hogy ennek hiányában a Windows gyakorlatilag használhatatlan.

Komoly szigorítás lesz a Windowsban

Fontos változás kerül bele a Windows 11 idei nagy frissítésébe. A régebbi számítógépek tulajdonosai már semmilyen kerülőutas megoldással nem tudják majd telepíteni a rendszert.

Szerencsére a hibát a KB5034765 frissítés eltávolításával orvosolni lehet, még ha ez a tálca hiányában nem is a legegyszerűbb. A folyamat a következő:

  • nyomja le egyszerre a Windows és az I gombot (ez megnyitja a Gépházat);
  • nyissa meg a Windows Update menüpontot, és ott válassza ki a Frissítési előzmények (Update history) opciót;
  • kattintson a Frissítések eltávolítása (Uninstall updates) menüpontra,
  • majd válassza ki a KB5034765-ös frissítést, és nyomja meg az eltávolítást.

Ezután már csak meg kell erősíteni a döntést, majd újraindítani a számítógépet.

A hibát még nem ismerte el a Microsoft, és megeshet, hogy csak bizonyos hardverkonfigurációkat érint. A Redditen bosszankodó felhasználókat ez azonban aligha vigasztalja.

A Windows 11 hamarosan a rendszert régi hardveren futtató felhasználók életébe is jelentős változást hoz. Hogy mi ez, arról itt írtunk bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.