szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az államfő a Mikes-kastélyban töltötte tavaly a nyár utolsó napjait, akár össze is futhatott volna K. Endrével, addigra ugyanis már megadta neki a kegyelmet.

Az elnöki kegyelmet kapott K. Endre erdélyi szülőfalujában nyaralt tavaly nyáron Novák Katalin a családjával. K. ugyanis Zabolán nőtt fel, édesanyja jelenleg is ott él. A településről, és a K. családjának helyi kapcsolatairól ebben a cikkben írtunk bővebben:

Remek kapcsolatokkal rendelkezett K. Endre és erdélyi családja

K. Endre édesanyja a székelyföldi Zabolához kötődik, több filmben szerepelt a szintén ott élő Mikes Katalin grófnővel. Utóbbi menye Ugron Zsolna írónő, volt műsorvezető, akinek könyvét anno Lévai Anikó méltatta. K. pedig baráti kapcsolatban volt a legendás Buzánszky Jenővel.

A Köztársasági Elnöki Hivatal most a Magyar Hang kérdésére megerősítette: valóban K. Endre falujában nyaralt a köztársasági elnök a kegyelmi döntést követő nyár végén, azaz 2023 augusztusában, de "sem K. Endrével, sem feleségével, sem édesanyjával az államfő nem találkozott". Az államfő Facebook-oldalára több képet is feltöltöttek a zabolai kiruccanásról, ezen például Mikes Katalin egyik fiával, Gregor Roy Chowdhury-Mikessel látható:

Novák és családja abban a Mikes-kastélyban szállt meg több napra, ami magyar adófizetői pénzből (a Magyar Hang egymilliárd forintról ír) újult meg és alakult kastélyszállóvá. Mikes Katalin évtizedek óta szoros barátságot ápol K. Endre édesanyjával, amikor a kommunizmus alatt titokban hazalátogatott a család Zabolára, rendszerint K. Eugénia és férje, Endre otthonában szálltak meg.

Novák hivatala a Magyar Hangnak hangsúlyozta:

"A családi nyaraláson nem került szóba K. Endre ügye."