Meghalt Köllő Miklós

2024. feb 20. 13:18
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Elhunyt nagymamájáról beszélt a színész  Fotó: Ringier/Oláh Csaba

Elhunyt Köllő Miklós dramaturg, forgatókönyvíró, színész, stúdióvezető / Fotó: Ringier-archív

Életének 96. évében meghalt Köllő Miklós Balázs Béla-díjas dramaturg, forgatókönyvíró, színész, stúdióvezető – tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége kedden az MTI-vel.

Köllő Miklós február 14-én hunyt el. Halála nagy veszteség az egész filmes szakmának – írták.

(A legfrissebb hírek itt)

Köllő Miklós 1928. június 28-án született Gyergyócsomafalván. 1948 és 1953 között a Leningrádi Állami Egyetem filológiai szakán tanult. 1953-tól két éven át a Szabad Nép kulturális rovatának munkatársa volt.

1955-től 1957-ig a Mafilmnél, 1957-ben az Élet és Irodalomnál dolgozott. 1957 és 1959 között ismét a Mafilm lett a munkahelye. 1959-től 1965-ig forgatókönyvíróként dolgozott, majd 1965-től fődramaturg, 1976-től 1987-ig pedig a Hunnia Stúdió vezetője volt.

Színészként szerepelt egyebek mellett Jancsó Miklós Csend és kilátás, valamint Rajnai András Fejenincs Írástudó – avagy a titokzatos haláleset című filmjében. Forgatókönyvíróként dolgozott Herskó János Vasvirág és Fábri Zoltán Húsz óra című filmjén, valamint a Családi kör és a Bors című televíziós sorozatokban is.

Munkássága elismeréseként 1975-ben Balázs Béla-díjat kapott, 2002-ben, a 33. Magyar Filmszemlén Életműdíjjal jutalmazták.

A közlemény szerint Köllő Miklóstól családi körben vesznek végső búcsút.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

gyász

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

dramaturg színész gyász forgatókönyvíró meghalt elhunyt Balázs Béla-díj