Hová tűnt az első Táncdalfesztivál nyertese, Toldy Mária? 85 évesen is tanárként dolgozik

2024. feb 20. 9:07
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Toldy Mária már visszavonult a fellépésektől / Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Toldy Mária már visszavonult a fellépésektől / Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Toldy Mária nemcsak a férjének fogadott örök hűséget, hanem a zenének is, így a mai napig tanítja a fiatal tehetségeket. Elárulta, hogyan éli az életét 85 évesen.

Toldy Mária az első Táncdalfesztivál győzteseként vált ismertté, ugyanis miután 1966-ban megnyerte a versenyt, egy csapásra a hazai zenevilág meghatározó alakja lett. Felejthetetlen dalokkal ajándékozta meg a rajongóit, a népszerűsége pedig ma is töretlen. Malek Miklós és Andrea édesanyja 85 évesen is tevékeny, pestújhelyi otthonában tanít éneket, mivel nagyon szeret fiatalokkal foglalkozni, és kihívásnak tartja, hogy a tehetségeket felszínre segítse. Bár megtehetné, hogy visszavonultan éljen, a tudását át szeretné adni a következő generációnak.

Igazság szerint, amikor 80 éves lettem, egy pillanatra azt éreztem, elég volt, de rögtön ki is ment a fejemből. Egész életemben mindig kitaláltam valamit, fontosnak tartom, hogy legyenek céljaim – hangsúlyozta ki Toldy, aki a teljesség igénye nélkül olyan tehetségeket tanított, mint Bereczki Zoltán, Janza Kata, Szinetár Dóra, Détár Enikő.

Nem tudja, a zene szeretetét honnan örökölte, mindenesetre emlékei szerint már kislányként is előadta magát: a mellettük lévő játszótéren lépett fel először közönség előtt, amikor is ötévesen felállt a dobogóra és énekelt. Ez azonban már a múlt, és ugyan a pályatársa például Korda Györgynek vagy Koncz Zsuzsának, a színpadtól elbúcsúzott egy ideje.

Ha énekesnő maradtam volna, már biztos nem állnék a színpadon. Anyuka akartam lenni, és én szerettem volna felnevelni a gyerekeimet, Andreát és Miklóst. A férjemmel, Malek Miklóssal nagyon sokszor léptünk fel együtt, de az éjszakába nem lehet úgy elmenni dolgozni, hogy közben a gyerekek itthon várnak – mondta az 1970 szilveszterén még fellépő, januárban pedig már a postás zenei iskolában tanítóként dolgozó Mária.

Amikor felhívott az igazgató, hogy lenne-e kedvem tanítani, azonnal igent mondtam. Úgy tűnt, könnyen magam mögött hagytam a művészi pályát, a színpadi létet, s igyekeztem gyorsan beilleszkedni a civil hétköznapokba. Szeretettel fogadtak és örültek nekem az iskolában. A tanítás után pedig hazajöttem és a gyerekeimmel foglalkozhattam, ez mindennél többet jelentett számomra – vallotta be a művésznő, megemlítve, hogy a lányát jobb énekesnőnek tartja, mint magát, a fiát pedig kiváló zenésznek, zeneszerzőnek: utóbbit hamarosan meglátogatják Dubajban. Állítása szerint sok érzelem fűzi a gyerekkori házához, így ma is a XV. kerületi otthonában éli a mindennapjait.

A nagyapám az Elektromos Művek igazgatója volt, ő vette ezt a házat az édesanyámnak 1928-ban. Itt töltöttem a gyerekkoromat, a felnőtt éveimet, és nyugdíjasként sem tudom elképzelni magam máshol. Andikám és Miklós is itt nőttek fel, és az unokák, Péter, Gábor és Léna is gyakran jönnek hozzánk – mesélte a Meglepetés Magazinnak.

A fiúunokáit nem kötötte le a zene és az éneklés, ők Bécsbe költöztek és civil szakmájuk van, ám a 13 éves Léna – a nagymamája legnagyobb örömére – énekel, táncol, hegedül, vagyis színpadra született. Toldy Mária úgy érzi, Léna lesz az, aki követi majd a szüleit és a nagyszüleit a művészi pályán. Elmondása szerint hálás, amiért a világ számos pontján járhatott, noha mindig hazahúzta a szíve, ugyanis nemcsak a férjéhez, de a hazájához is hűséges. Egyetlen vágya az volt, hogy megérje a 83. életévét, és amióta ez sikerült, már csak pozitívan tekint előre.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Táncdalfesztivál

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Táncdalfesztivál győztes karrier Élet Malek Miklós