Székelyudvarhelyi tragédia: ellenőrzést rendeltek el a leomlott diákotthon miatt

2024. feb 19. 17:31
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Általános ellenőrzést rendeltek el a székelyudvarhelyi leomlott diákotthon miatt / Fotó: MTI/Veres Nándor

Általános ellenőrzést rendeltek el a székelyudvarhelyi diákotthon leomlása miatt / Fotó: MTI/Veres Nándor

Általános ellenőrzést rendelt el a román oktatási minisztérium ellenőrző szerve a részben leomlott székelyudvarhelyi diákotthon kapcsán a Tamási Áron Gimnáziumban, a vizsgálatot március második felében folytatják le – közölte hétfőn a Hargita megyei prefektúra.

A román kormányintézmény közleményében a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnál december 18-án történt, két tizenéves halálát okozó tragédia körülményeit vizsgáló bizottság pénteki üléséről számolt be.

A Hargita megyei tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a prefektúra közölte: elkészült az oktatási minisztérium ellenőrző szervének jelentése, amelyben félévi beszámoló elkészítését kérik a tanintézetben végzett valamennyi tevékenységről, illetve általános ellenőrzést rendeltek el. Azt is írták, hogy a tanfelügyelőség fegyelmi bizottsága elvégezte a saját hatáskörébe tartozó eljárások betartásának ellenőrzését, a vezető tanács jövő héten elemzi a jelentést.

A Hargita Megyei Építési Felügyelőség közlése szerint a diákotthon körüli területről elhordták a törmeléket, és a belső tér biztonságossá tétele is megtörtént. A külső megerősítési munkálatok folyamatban vannak: eddig elkészültek az épületszerkezet alátámasztó állványai, és a diákotthon és a bejárati út közötti lejtőt is megerősítették. A külső munkálatok jövő héten fejeződnek be.

A bentlakás felújításához új építési engedélyre lesz szükség, műszaki szakvélemény és műszaki helyreállítási terv alapján

– írja a közlemény, amely szerint továbbra is felügyelik az épület biztonságossá tételének folyamatát.

Ledőlt a Tamási Áron gimi diákotthonának fala: gyermekek szorultak a romok alá

Ledőlt a Tamási Áron gimi diákotthonának fala: gyermekek szorultak a romok alá

A prefektúra szerint a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban is lezárult az építési engedély kiadására vonatkozó ellenőrzés: fejenként 10 ezer lej (780 ezer forint) bírságot róttak Gálfi Árpád polgármesterre, a polgármesteri hivatal főjegyzőjére és főépítészére.

Gálfi Árpád pár napja közösségi oldalán azt írta: az építési felügyelet azt kifogásolta, hogy az udvar területrendezésére vonatkozó építési engedélynek nem volt az illetékes hatóság által készített és ellenőrzött műszaki terve. A diákotthon udvarán ugyanis van egy szolgalmi út, de magánterületen áll, és alkalmi forgalomra szánták, nem pedig közhasználatra tervezett közút, ezért nem vonatkoznak rá ugyanolyan előírások – érvelt a polgármester. Azt írta: kifizetik a bírságot, de elutasítják a vádakat, ezért bíróságon támadják meg a jegyzőkönyvet. Az elöljáró azt is írta, hogy „egyesek” a romániai választási időszak miatt „mondvacsinált, formai indokokkal más érdekek szerint próbálják alakítani a vizsgálatokat”.

A Székelyhon beszámolója szerint a bírságról a székelyudvarhelyi képviselőtestület pénteki ülésén is szó esett. Ezen Gálfi Árpád arról is tájékoztatta az önkormányzati képviselőket, hogy törvényességi okok miatt egyelőre nem utalták át a római katolikus egyháznak azt az 1,2 millió lejt (93,6 millió forint), amit a Hargita megyei önkormányzatok ajánlottak fel a diákotthon tatarozására.

A román kormánytól a Hargita megyei településeknek visszaosztott pénzt a székelyföldi megyének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármesterei ajánlották fel a római katolikus egyház tulajdonában lévő épület helyreállítására, ezt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak kellett volna átutalnia. Venczel Attila főjegyző szerint erre még nem találták meg a jogi megoldást.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke a hírportálnak elmondta: bízik benne, „lesz politikai akarat a megoldás megtalálására”, hiszen az iskolának és a diákoknak szüksége van a pénzre.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada dőlt össze december 18-án, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú a helyszínen életét vesztette, és az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány egyike is súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban elhunyt pár héttel a tragédia után. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Székelyudvarhely

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Székelyudvarhely leomlott fal tragédia kivizsgálás Ellenőrzés