„Egy kis pálinka segít!” – Valóban gyógyítja a megfázást az alkohol? Itt a válasz!

2024. feb 19. 17:36
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Egy pálinka majd helyrehoz! - szokták mondani. De vajon tényleg segít az alkohol a megfázásban? / Fotó: Shutterstock

Egy pálinka majd helyrehoz! - szokták mondani. De vajon tényleg segít az alkohol a megfázásban? / Fotó: Shutterstock

Van valami alapja annak, hogy egy kis pálinka segít a megfázáson?

Megfázásos panaszokra számtalan készítmény van forgalomban, ám sokan vannak, akik inkább a házi módszereket preferálják. Gyakran halljuk a következőt: „Egy kis pálinka segít!” De vajon ez tényleg jó megoldás?

Ha megfáztunk, akkor az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez lehet tea, egy finom leves, de vannak, akik ilyenkor alkoholhoz nyúlnak, bízva annak fertőtlenítő hatásában.

Bár valóban igaz az, hogy az alkohol képes elpusztítani a megfázásért és influenzáért felelős vírusokat, azonban van egy rossz hírünk: ez csak külsőleg használva igaz! Amennyiben belsőleg alkalmazzuk, úgy sajnos nem ér sokat. Idáig semmi tudományos bizonyíték nem született arra, hogy ha ledöntünk egy felest, az megszünteti a gyulladást, és elpusztítja a bennünk lévő kórokozókat. Abban segít maximum, hogy némileg csökkenti a fájdalmat, mivel van egy kis érzéstelenítő hatása, de itt ki is fújt a dolog.

Ráadásul ha túl nagy mennyiségű alkoholt viszünk be, az a torokban lévő szövetek kiszáradását okozhatja, ami nemcsak súlyosbítja a torokfájást, de a baktériumok és vírusok elszaporodásához is vezethet - írja a kiskegyed.hu.

Így az orvosok többsége egyáltalán nem ajánlja ezt a házi módszert, mert így csak meghosszabbítjuk a betegséggel töltött időt.

Mindezek mellett az alkohol a pihentető alvást is megzavarhatja, ami köztudottan elengedhetetlen a gyors felépüléshez, sőt ha esetleg gyógyszert is szed a megfázásra - főleg ha antibiotikumot -, az könnyen reakcióba léphet az itallal, ami nagy károkat is okozhat!

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Bor

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Bor alkohol megfázás betegség