szerző:
Tetszett a cikk?

A Real Madrid már több, mint tíz éve lecsapott volna Kylian Mbappéra, 3 éve még 200 millió eurót ajánlottak érte, most ingyen szerezhetik meg.

Nem akarjuk a világ legjobb játékosát ingyen elveszíteni

- nyilatkozta a Paris Saint-Germain elnöke, Nasszer al-Helaifi tavaly júliusban. A The Guardian értesülései szerint Kylian Mbappé ekkor már értesítette a klub vezetőségét döntéséről, miszerint hagyja kifutni 2024 nyarán lejáró szerződését, nem él a szokatlan módon csak általa érvényesíthető plusz egy éves opcióval. A párizsi csapat az átigazolási ablak zárásáig töretlenül próbálta távozásra bírni Mbappét, egy darabig az első csapat edzéseitől is eltiltották, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, és jobban járnak, ha kiélvezik a hátralévő időt, amíg Mbappé a PSG kötelékébe tartozik, a 25 éves világsztár ugyanis már elhatározta, hogy a Real Madrid játékosa lesz. Ez az elhatározás nem tavaly nyáron született, hanem egy évtizeddel korábban.

Mbappé Bondyban született és nőtt fel, a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye egy 50 ezres kisvárosában. A közigazgatási azonosítója után “93-asként” is ismert megyében egész Franciaországban a legmagasabb a bevándorlók aránya, a szegénységi mutatók is átlag felettiek. Bondy pedig valamiben a megyéből és az országból is kiemelkedik: a városban született a francia válogatott három alapembere is, Mbappé mellett párizsi csapattársa, Randal Kolo Muani és az Arsenal védője, William Saliba is innen származik.

A helyi kiscsapat, az AS Bondy egyik utánpótlásedzője éppen Mbappé apja, Wilfried volt, amikor Kylian hozzáfogott a labda rugdosásához. Tehetségének köszönhetően hamar a francia fociszövetség egyik akadémiáján, a Clairefontaine-en találta magát, ahová már az európai topklubok figyelme is követte, 11 éves korábban a Chelsea-nél járt próbajátékon. Arról fénykép árulkodik, hogy a fiatal Mbappé szobájának falát már ekkor is Real Madrid-poszterek díszítették (elsősorban Cristiano Ronaldo főszereplésével), így amikor pár évvel később a BL rekordbajnoka is érdeklődést mutatott, Kylian szülei úgy intézték, hogy a próbajáték éppen 14. születésnapjára essen, 2012 decemberében ajándékként kapta a madridi utat a leendő világbajnok.

 

Mbappét lenyűgözték a Realnál tapasztaltak, ami persze nem meglepő, hiszen személyesen Zinedine Zidane (ekkoriban a csapat sportigazgatója) fogadta a reptéren, és lehetősége nyílt találkozni példaképével, Cristiano Ronaldoval is. Szülei ekkor még úgy gondolták, bármely nyilvánvaló is fiúk tehetsége a sportágban, nem szeretnék, hogy tanulmányai háttérbe szoruljanak, ezért Mbappé maradt a francia oktatási rendszerben, futballkarrierjét pedig az orosz milliárdosok által pénzzel frissen kitömött Monaco csapatánál folytatta. Arról továbbra sem tett le, hogy egy napon a BL-rekordbajnokának mezét is magára ölthesse, 15 éves korától spanyolul kezdett tanulni, amelyet ma már folyékonyan beszél.

A Monaco második csapatához a 2015-16-os szezon kezdetén csatlakozhatott, mindössze három hétre, ennyi idő ugyanis elég volt az edzői stábnak, hogy Mbappét az első keretbe léptessék elő. 2015 decemberében mutatkozhatott be, a Monaco valaha volt legfiatalabb játékosaka lett, megdöntve ezzel Thierry Henry rekordját. A következő szezonban meghatározó tagja volt a bajnoki címet szerző csapatnak, a bajnokságban 15, a szezonban összesen 26 gólt szerezve.

 

AFP / Valery Hache

A még mindig mindössze 18 éves csatárért sorban álltak Európa topcsapatai, a The Athletic szerint a Barcelona, az Arsenal, valamint mindkét manchesteri csapat érdeklődött utána, ahogyan természetesen a Real Madrid is, amely a próbajáték óta folyamatos figyelemmel követte karrierjét. A Real 180 millió eurót (közel 70 milliárd forint) ajánlott a hercegségi csapatnak, amelyet utóbbiak elfogadhatónak is tartottak, Kylian szülei azonban ezúttal is útját állták a madridi szerződésnek. Apja attól tartott, hogy a Bale-Benzema-Ronaldo támadóhármas mellett kevés játékidő jutna fiának, a PSG-től ellenben meggyőző ajánlatot kaptak, így Mbappé a párizsiakhoz csatlakozott, előbb egy évre kölcsönbe, majd 2018 nyarán, 180 millió euró ellenében véglegesen.

A még mindig nagyon fiatal Mbappé a következő években egy világklasszis karrierhez elegendő sikert könyvelhetett el, kölcsönszezonjában ismét bajnok lett, amelyet öt év alatt négyszer is megismételt, 2018-ban a francia válogatottal megnyerte az oroszországi világbajnokságot, a francia gólkirályi címet pedig zsinórban ötször is begyűjtötte. Klubszinten egyedül a BL-győzelem, az egyéni díjak közül pedig az Aranylabda kerülte el, de minden bizonnyal ezekkel a zsebében is szintlépést jelentene a Real Madrid, erről éppen példaképe, Cristiano Ronaldo karrierje árulkodik, aki egyszeres BL- és Aranylabda-győztesként csatlakozott a Realhoz 2009-ben, és mindkét elismerésből további négyet szerezve távozott onnan 9 évvel később.

További párhuzam a portugál és a francia esete között a Real Madrid kitartó érdeklődése is, amely éveken át témát szolgáltatott a spanyol sportsajtónak. Mbappéval kapcsolatban 2021 óta minden nyáron napirenden volt az esetleges madridi átigazolás. Abban az évben 200 millió eurót ajánlott a Real a PSG-nek, a francia sztárcsapat ezt annak ellenére utasította vissza, hogy Mbappé nyitott lett volna a váltásra. Egy évre rá a mostanihoz hasonló helyzet állt elő, hiszen a támadó szerződése végéhez közeledett, a párizsiak mindent bevetettek, hogy maradásra bírják Mbappét, többek között Emmanuel Macron francia elnök is telefonon keresztül győzködte a válogatott sztárját, hogy maradjon a francia bajnokságban.

 

AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

2022 nyarán végül ünnepélyes keretek között bejelentésre került a szerződéshosszabbítás, a PSG elnöke és Mbappé egy 2025 feliratú mezzel pózolt mosolyogva, amely, mint utóbb kiderült, igencsak félrevezető volt, hiszen a szerződés maga 2024-ig szól, a hosszabbításra pedig egyoldalúan Mbappénak lett volna lehetősége, aki emellett évi 75 millió eurós (30 milliárd forint) fizetést kapott, valamint játékosként példátlan beleszólást a sportszakmai ügyekbe, a számára Monacóból ismerős Luis Campos pedig tanácsadóként csatlakozott a PSG vezetőségéhez.

A megegyezés értelmében Mbappé 2023 júliusának végéig aktiválhatta volna az egyéves ráadást, ezt azonban nem tette meg, ezt követően csapata pániküzemmódba kapcsolt, és mindent megtett, hogy még tavaly nyáron túladjon rajta. Kereslet volt, a szaúd-arábiai el-Hilál 300 millió eurót ajánlott érte, a francia támadó azonban hallani sem akart a rijádi csapatról, hiába tette ki rövid időre az első csapat keretéből is a PSG. A Real pedig kivárt, hogy egy évvel később százmilliókat spórolva csapjon le Mbappéra.

A The Athletic értesülései szerint a Paris Saint-Germain azért felkészült arra az eshetőségre is, ha sztárjátékosa nem aktiválná a plusz egyéves opciót. Így ha átigazolási díj nélkül is távozik Mbappé a nyáron, a támadó így is kárpótolni fogja csapatát, amire a párizsiak rá is szorulnak, hiszen a korábbi felelőtlen költekezés következtében megsértették az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát, amiért 10 millió eurós büntetést kaptak, amelyet tovább 55 millió követ, ha nem érik el a szövetség által kiírt pénzügyi célszámokat.

A Real Madrid fizetések terén nem tudja felvenni a versenyt a szaúd-arábiai háttérrel megtámogatott PSG-vel, így a hírek szerint az eddigi 75 helyett évi 26 milliót kereshet Kylian Mbappé, érkezésekor viszont 130 millió eurós aláírási bónusz várja. Ráadásul Mbappé 100 százalékos birtokosa lesz a saját képmásához fűződő jogoknak, amelyek további eurómilliókat hozhatnak számára, noha nyilvánvaló, hogy elsősorban nem anyagi szempontok hatására döntött a Real Madrid mellett.

Mint arról beszámoltunk, a Marca már tényként kezeli Mbappé érkezését a spanyol fővárosba, a hivatalos bejelentés napokon belül megtörténhet. Piaci értéke a Transfermarkt szerint 180 millió euró (napi árfolyamon kb. 70 milliárd forint), amely - holtversenyben Erling Haalanddal és a tavaly nyáron szintén a Realhoz csatlakozó Jude Bellinghammel - a világon a legmagasabb, példa nélküli, hogy egy ilyen értékes játékos ingyen váltson csapatot. Lionel Messi 2021-ben éppen a PSG-hez csatlakozott barcelonai szerződése lejártával, az argentin azonban ekkor már 34 éves volt, bár azt a 2022-es világbajnoki cím ismeretében túlzás lenne állítani, hogy karrierje leszálló ágban lett volna, de az ő piaci értéke is “csak” 80 millió euró volt a klubváltás idején.