Az LMP módosítást nyújt be a miniszterelnök Alaptörvény-módosításához

2024.02.19. 16:04
Módosítást nyújt be az LMP – Magyarország Zöld Pártja a kormány által előterjesztett Alaptörvény-módosításhoz, amelynek célja, hogy a kegyelmi eljárásban tett miniszteri előterjesztés és a miniszter által ellenjegyzett kegyelmi döntés nyilvános legyen.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja országgyűlési frakciója módosítást nyújt be a kormány által előterjesztett Alaptörvény-módosításhoz, ami azt a célt szolgálja, hogy a kegyelmi eljárásban tett miniszteri előterjesztés és a miniszter által ellenjegyzett kegyelmi döntés a törvényben meghatározott kivételekkel legyen nyilvános – közölte hivatalos Facebook-oldalán Ungár Péter.

Az LMP frakcióvezetője azt írta, hogy a politikai felelősséget vállaló igazságügyi miniszter és a döntést hozó köztársasági elnök is a népfelség elve alapján tölti be közjogi tisztségét, így döntéseiről (és annak indokairól) felelősséggel tartozik a társadalom felé.

A módosítási javaslatunk jogpolitikai célja, hogy hogy számonkérhetővé tegye a büntetőbíróságok által az igazságszolgáltatás nyilvános ellenőrzését lehetővé tevő garanciák megtartása mellett meghozott bírósági ítéletek kegyelmi eljárásban való felülbírálatára, illetve a büntetőeljárások kegyelmi úton történő megszüntetésére vonatkozó döntéseket

– fogalmazott Ungár Péter.

„Ez a mi álláspontunk szerint szerint kizárólag a döntések átláthatóságának megteremtésével lehetséges, amelynek természetesen korlátja kell hogy legyen a bűnügyi személyes adatok alkotmányosan indokolt védelme” – tette hozzá.

Ungár Péter arra is kitért: kezdeményezésük politikai célja pedig az, hogy „a köztársasági elnöki intézménybe (és a döntéseibe) vetett közbizalom úgy álljon helyre, hogy az valóban megfeleljen a demokráciában alapvetésnek számító nyilvánossági követelményeknek”.

Mint ismert, a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök benyújtotta a 13. Alaptörvény-módosítást, miszerint a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi, február 16-ai Kormányinfón azt közölte, hogy az Alaptörvény-módosítást a parlament a tavaszi ülésszakban fogadhatja el.