Sétányt nevezne el Budapesten a DK Alekszej Navalnijról

2024-02-16T183253Z 223561951 RC2U36AD34PO RTRMADP 3 RUSSIA-NAVAL
2024.02.19. 16:13
Így emlékezhetünk méltóképpen arra a férfira, aki példát mutatott az egész világnak hazaszeretetből, hiszen az életét adta népe szabadságáért – írta közleményében a Demokratikus Koalíció, amelyben leszögezik: viselje sétány Alekszej Navalnij nevét.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint a terézvárosi frakció kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés „közterületet, sétányt nevezzen el a mártír orosz hazafi, Alekszej Navalnij emlékére”.

Szerintük erre a legalkalmasabb a VI. kerületi, a sugárút és a szervízút között futó, fákkal, bokrokkal szegélyezett gyalogos sétány lenne, a Kodály körönd és a Hősök tere között.

Így emlékezhetünk méltóképpen arra a férfira, aki példát mutatott az egész világnak hazaszeretetből, hiszen az életét adta népe szabadságáért

 – összegezte elképzelését a párt.

Mint ismert, pénteken meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be. Korrupcióellenes bloggerként indult közéleti pályafutása, és Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kihívójaként vált világszerte ismertté.

Alekszej Navalnij 1976. június 4-én született egy Moszkva melletti kis településen, Butinyban. Obnyinszkban nőtt fel, de gyermekkorában a nyarakat nagyanyjánál töltötte Ukrajnában, ahol megtanult ukránul. 1993-ban érettségizett. A moszkvai Népek Barátsága Egyetem jogi karán, majd 1999–2001-ben a Pénzügyi Egyetemen tanult. 2010-ben féléves kurzuson vett részt a Yale egyetemen a Yale World Fellows-program keretében. Ügyvédként is praktizált.

Az ellenzék Putyint tartja Navalnij gyilkosának

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálhíre az egész világon megrázta a közvéleményt, sorra reagáltak a magyar ellenzéki politikusok is, akik szerint egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a történtekért.

Putyin megölte ellenfelét, az orosz ellenzék vezetőjét, Alekszej Navalnijt

– írta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a közösségi oldalán.

A politikus egy fekete-fehér képet is csatolt a bejegyzéshez, amin valamiért Orbán Viktor is szerepel Navalnij és Putyin mellett. 

A DK elnöke gyilkosnak nevezte Putyint a posztjában, majd arról írt, hogy tudja, hogyan lehet egy ilyen emberrel kezet fogni, tárgyalni és az otthonában fogadni, utalva ezzel arra, hogy a 2006-os választási kampány alatt még családi ebédre is vendégül látta az Apró-villában a Kreml első emberét. 

Mikor a szemembe nézett, akkor legfeljebb a ravaszság fényét, nem pedig a bűn sötétjét láttam

– idézte fel, majd azt fejtegette, vajon „mi tette gyilkossá” Putyint. Gyurcsány Ferenc a bejegyzésében azt is kiemelte, hogy „a mai magyar kormány egy gyilkos szörnyeteg barátjává szegődött, annak kitartottja, kézben tartott ügynöke lett”.

A Fidesz nevében Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke vasárnap osztott meg egy rövid Facebook-posztot az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij pénteken bejelentett halálával kapcsolatban. Mint fogalmazott:

Navalnij halála korunk botránya! Isten nyugosztalja!

A politikus posztjára vegyes reakciók érkeztek. Volt, aki „elég viccesnek” nevezte a bejegyzését, vagy azt írta neki, „csodálkozom, hogy még mindig megtűrik körükben!”.

Mások viszont azt üzenték neki, hogy „Ön a kevés Lót egyike a Fideszben”, vagy azt, hogy „Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor is hamarosan el fogja ítélni Oroszországot Navalnij halála miatt!”.

(Borítókép: Egy személy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető képét tartja, miközben az emberek összegyűlnek a halálát követő tüntetésen a Catalunya téren Barcelonában, Spanyolországban 2024. február 16-án. Fotó: Nacho Doce / Reuters)