Tetszett a cikk?

Az azonnali hatállyal kirúgott volt docens a munkaviszonyának helyreállítását, az elmaradt munkabére kifizetését, valamint sérelemdíj megfizetését kéri.

Csak az iratok ismertetése több mint negyven percig tartott Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről kirúgott docens első perfelvételi tárgyalásán.

A Fővárosi Törvényszéken Ádám Zoltán személyesen nem jelent meg, de erre ilyenkor nincs is szükség, őt majd később hallgatják meg az ügyben. Mint minden munkaügyi perben, itt is kötelező volt egyeztetni a felek között. A bíró ez irányú kérdésére az egyetem jogi képviselője azt nyilatkozta, ők nem zárkóznak el a megállapodás elől, ennek ellenére az egyeztetés nem vezetett eredményre, így áprilisban folytatódik a per.

Ádám Zoltán tavaly novemberben indított munkaügyi pert a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben. Az azonnali hatállyal kirúgott volt docens többek között azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze az egyetemet munkaviszonyának helyreállítására, az elmaradt munkabére kifizetésére, valamint sérelemdíj megfizetésére.

A Corvinus volt docensét azt követően távolították el az egyetemről, hogy etikai vizsgálatot indított, mert kurzusának egyik hallgatója letehetett egy olyan vizsgát, amihez – Ádám szerint – nem teljesítette a követelményeket. A docens azt állította, hogy a diák szülei - akik jelentős mennyiségű Mol-részvénnyel rendelkeztek – nyomást gyakoroltak az egyetemre.

Ádám Zoltán: Úgy érzem, mára Radev egyetemi elnök lett a Corvinus korlátlan ura

Erősen tiltakoznak a Corvinus Egyetemen Ádám Zoltán docens kirúgása miatt a kollégái. Az egyetem vezetése saját döntését jogszerűnek mondja, Ádám pedig nem gondolja, hogy a tiltakozások hatására visszavennék. A HVG-nek adott interjúban hosszan beszél a „botrányos vizsgáztatás" körülményeiről, arról, miért állt bele ebbe az egészbe, és mi történt a szabálytalansági eljárás során.


Az egyetem fenntartója 2019. július 1-jétől a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A belső vizsgálat során első fokon elmarasztaltak két egyetemi munkatársait, de másodfokon mindenkit felmentettek*. Az egyetem vezetősége pedig kitart amellett, hogy Ádám követett el jogsértést. Ádám mellett korábban a diákok és az oktatók is tüntettek.

(*Cikkünk korábbi verziójában tévesen írtuk, hogy az egyetem rektorhelyettesét is elmarasztalták első fokon, a hibáért elnézést kérünk.)