szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő.

Az MKIF Zrt. közútkezelő hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét, amit fantomdugónak neveznek. A legutóbbi ilyen, akkor alakult ki, amikor az M1-es autópályán két baleset is történt pénteken Hegyeshalom felé.

Rengeteg autós, akik Budapest felé tartottak, az első balesetnél lassítani kezdtek, majd meg is álltak, hogy videózzák a történteket. Ennek következtében egy "fantomdugó" alakult ki, ami miatt a pálya forgalma Budapest felé egy idő után teljesen megállt.

Az MKIF Zrt. meg is mutatott egy videót, amit egy autóból készítettek, majd azt is, amit a forgalomfigyelő kamerák rögzítettek, hogyan alakul ki a dugó ilyenkor.

Mint megjegyezték, sokan nem gondolják át, hogy ez mennyire veszélyes lehet. Az, hogy a balesetre figyelnek, azt jelenti, hogy maguk is balesetet kockáztatnak. Ezen kívül azt sem gondolják át, hogy a helyszínen súlyos sérültek is lehetnek. Senki sem szeretné látni a saját hozzátartozóját ilyen helyzetben a közösségi médiában – hangsúlyozták a bejegyzésben. A közútkezelő kérése, hogy ne videózzanak ilyenkor az arra járók, ne bámészkodjanak, mert ez nem csak balesetveszélyes, hanem erkölcsi szempontból is aggályos.

A probléma annyira létező, hogy olyan eset is volt, amikor a hatóság is extrém módon lépett fel a bámészkodókkal szemben. Pár éve vált virálissá az a németországi videó, amelyben egy sztrádabaleset helyszínét biztosító rendőr fellépése nyomán szégyellhették el magukat a balesetet videózó sofőrök. Az egyenruhás odalépett hozzájuk, és azt mondta nekik, hogy ha tényleg halott embereket akarnak fotózni, akkor jöjjenek, rajta, szívesen odakíséri őket. A sofőrök ilyenkor valóban elszégyellték magukat, és húzódozni kezdtek attól, hogy megközelítsék a helyszínt.

Látni akarja az áldozatot? Nem? Akkor, miért fotóz? - Egy magyar sofőrre is kiakadtak a német rendőrök

Egy rendőr egészen szokatlan módon intézkedett két autóssal szemben, akik mobiltelefonjukkal fotózták egy baleset helyszínét a németországi A6-os autópályán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.